CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Botgrosul are crestetul capului coada si aripile de culoare neagra . La baza ciocului si sub cioc are cate o pata de culoare neagra . Tartita adica coada si rectricele codale inferioare sunt de culoare alba iar rectricele su¬perioare sunt negre. La masculul de botgrosul spatele este de culoare sura spre cenusiu prafuit iar pieptul este ruginiu in timp ce femela de botgros are spatele cenusiu foarte putin spre ruginiu iar ventral adica pe piept este un amestec de visiniu cu cenusiu . Coada este taiata drept iar aripile la am¬bele sexe prezinta o linie transversala de culoare alba . Lungimea pasarii atinge cam 18 centimetri iar aripile sunt de 8 – 9 centimetri , coada botgrosului masoara si ea in jur de 7 centimetri .
Cuibul botgrosului este in forma de cupa si este construit de regula pe crengile pomilor fiind impletit cu radacini subtiri si captusit cu fire de lana si de par de animale .
Botgrosul face oua de culoare verzui sau verzui cu reflexe albastrui care sunt patate cu brun . Lungimea oualor atinge doar 20 de milimetri iar inal¬timea de 15 milimetri.
Puii seamana la inceput la colorit cu femelele de botgros adica au culori mai palide dar fara negru pe cap si cu ruginiu mai intens pe pantece.
Pomii atacati de pasarile botgros se recunosc foarte usor dupa puzderia de muguri de sub coroana pomilor deoarece acestia sunt rupti si mancati .
Botgrosul este foarte raspandit la noi in tara si cuibareste mai ales in pa¬durile compacte ale muntilor Carpati.
Este de felul ei o pasare sedentara adica nu isi schimba locul migrand de colo colo .
Are un cantec plangaret destul de usor de recunoscut . Pe timpul iernii traieste in perechi, coborand in livezi gradani pe langa locuintele oamenilor in gospodarii .
Are o singura ponta pe an si anume in a doua jumatate a lunii aprilie, cand depune 4 sau 5 oua de culoare verzuie pe care femela le cloceste .
Incubatia adica clocitul dureaza 15 zile si este facut numai de femela de botgros care in tot acest timp este hranita in mod constanta de mascul.
Dupa eclozarea oualor puii care ies din oua raman in cuib 15 – 16 zile iar apoi parasesc cuibul si incep sa zboara impreuna cu parintii lor pana cand se dezvolta complet si isi pot purta singuri de grija .
Iarna, in lipsa de hrana botgrosii se hranesc cu mugurii pomilor pe care-i rup si ii consuma.
Pomii atacati se recunosc dupa resturile de muguri ce cad pe zapada, sub coroana.
In restul anului, hrana botgrosului este compusa din tot felul de seminte si fructe, in special bace, iar puii ii hraneste cu insecte pe perioada cresterii lucru care de fapt il face folositor macar pentru o scurta perioada de timp deoarece consuma cantitati mari de insecte.
GALERIE