Ciocgrosul (Coccothraustes coccothraustes)

Scris de: Seceleanu Cristian

TAGURI

Ciocgrosul dupa cum ii spune si numele are un  cioc gros de culoarea carnii rosii si este cenusiu pe  ceafa iar obrajii  si partea de sus a capului de o culoare ca cafeniu  spre galben deschis uneori  mai mult ruginiu catre frunte. Baza ciocului si partea dinainte a gatului sunt de culoare neagra iar  umerii sunt  ciocolatii. Spatele ciocgrosului este  mai deschis in partea de dinainte si cafeniu galbui catre coada . Abdomenul ,gambele si rectricele codale inferioare sunt de culoare alba iar  remigele de un negru vinetiu iar uneori  violet cu reflexe metalice . Coada o are de culoare neagra la  baza  cu o linie alba  alba inspre varf.

Culoarea femelei de ciocgros  este asemanatoare cu cea a masculului, dar de obicei femelele sunt mult mai decolorate ,aproape la toate speciile de pasari .

Lungimea ciocgruslui este de aproximativ 19 – 20 de centimetri iar o aripa masoara intinsa cam 9 – 10 centimetri ,deasemenea coada are cam 5 – 6 centimetri.

Ciocgrosul isi face cuibul in  lastarisuri ,boscheti din capul tarlalelor nelucrate si il aseaza la inaltimi relativ mici de 3 - 4 metri de sol  fiind format la partea  exterioara din ramurele  iar la interior din radacani subtiri  si moi amestecate cu fire de lina adunate din locurile unde pasc acestea sau par de animale .

Puii de ciocgros au capul si gatul de culoare ruginie spatele cafeniu  deschis cu dungi mai inchise iar catre  tartita adica coada este dungata cu alb si caramiziu . Partea ventrala adica pe burta  este albicioasa, dungata cu linii maslinii .

  Ataca fructele iar pulpa celor atacate  cum ar fi ciresele si visinele   este complet mancata  neramanand decat codita adica pedunculul si uneori atarnati de acesta si samburii .

Ciocgrosul este raspandit aproape in toata tara noastra trecand de multe ori neobservat ,multi nu-l deosebesc de alte pasari si fiind mai des intalnit in zonele in care predomina livezile de ciresi din zona silvostepei si padurilor de stejar si fag.

Are doua ponte pe an adica depune oua de doua ori  de fiecare data circa 4 – 5 oua iar. Prima ponta adica depunere are loc in a doua jumatate a lunii aprilie si in mai, iar a doua in ultima jumatate a lunii iunie.

Incubatia oualor dureaza 14 zile timp in care femela cloceste ouale  dupa care apar puii, care raman in cuib doua saptaman  apoi zboara in stoluri cu parintii lor . Au un zbor caracteristic, zgomotos ca un sfarait puternic .

Zborul puilor are loc in epoca coacerii cireselor si visinelor cu care se hranesc.

Ciocgrosul se hraneste in mod obisnuit cu cirese, visine si deseori cu miezul samburilor, a semintelor de floarea-soarelui, cu seminte de copaci (carpen, paltin ), sau cu insecte si in special cu „croitori" cei din grupa Cerambycidae.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU