CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Masculul de mierla este o pasare de culoare neagra taciune avand ciocul si pleoa-pele de culoare galbena iar femela este de culoare brun-inchis catre negru avand cu gatul cenusiu deschis si cu niste pene mai inchise la culoare sub cioc pe gat . Dimensiunile mierlei sunt curpinse intre 25 -26 de centimetri lungimea corpului ,cea a aripilor este 12-14 centimetri iar coada masoara aproximativ 10-11 centimetri lungime .
Mierla isi construieste un cuib mare in forma de cupa care este format la exterior din radacini subtiri si crengi invelite in muschi iar inauntru este lipit cu pamant. Mierla isi aseaza cuibul in tufisuri la bifurcatia crengilor puternice de preferinta in arbori si arbusti spinosi la inaltimi relativ mici de 1 – 2 metri inaltime.
Femela de mierla depune oua baltate cu un amestec de culoare verde cu puncte ruginii albastre cenusiu.Ouale au ca dimensiuni intre 28 milimetri inlungime si 21 milimetri latime.
Este de felul ei o pasare sedentara si se intalneste in tara noastra in paduri incepand din zona stepei si pana la altitudini mai inalte ca zona bradului precum si in zavoaie unde cuibareste. .
Mierla depune doua randuri de oua pe an ; prima serie o depune in lunile martie-aprilie si a doua serie in luna mai iunie . La o singura depunere adica ponta o singura femela de mierla depune 5 – 6 oua. Femele cloceste ouale care au o perioada de incubatie de 2 saptamani iar puii iesiti cresc in cuib timp de alte doua saptamani apoi incep sa zboare supravegheati de parinti.
La venirea toamnei mierla se intalneste in special in zona viilor in gardurile vii boschete, lastarisuri si treptat odata cu venirea iernii se apropie de asezarile omenesti .
Mierla nu este un daunator propriu-zis vara se hraneste cu tot felul de insecte ceea ce face din el o pasare folositoare si numai toamna se hraneste cu niscava fructe si boabe de struguri copti la care mananca in special boabele de pe varful strugurilor.
GALERIE