CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Veverita are corpul svelt cu blana frumoasa de culoare roscata sau cafeniu inchis pe spate si pe lateralele corpului si pantece este alba . Capul este mic rotund avnd urechi destul de mari in raport cu marimea sa si prevazute cu cate un smoc de fire de par la varf . Picioa¬rele veveritei sunt lungi si subtiri cu degetele prevazute cu ghiare turtite si recurbate. Talia sa variaza intre 24 – 28 de centimetri iar dimensiunea cozii este cuprinsa intre 18 – 22 de centimetri avand pe aceasta peri lungi 4 - 5 centimetri .
1 5
Are dentitie caracteritica rozatoarelor avand formula dentara : 1 — m —
1 4
Veverita is construieste cuibul la bifurcatia ramurilor uneori in cuiburile pasarilor si indeosebi cel al ciorilor si altor Corvidee . Cuibul are partea de deasupra acoperita si bine tesuta, ca sa nu intre ploaia in cuib iar gura principala de intrare este indreptata spre apus si putin in jos din acelasi motiv .Veverita mai are si o usa de iesire in caz de pericol care este situata inspre trunchiul arborelui . Pe dinauntru cuibul este captusit cu muschi moale . Totusi destul de frecvent veverita are cuibul construit in scorburi de copaci batrani unde veveritele se simt mai ferite de dusmani.
Veverita se hraneste cu fructele arborilor nuciferi ca :nucile, alunele si in general fructele nucifere care sunt mancate si gaurite pentru a li se consuma miezul iar in lipsa nuciferelor veverita trece la ramurile de conifere si alte esente pe care le roade pana le decojeste .
Veverita este raspandita numai in zona padurilor de conifere si fag si sporadic in zona padurilor de stejar.
La capitolul inmultire veverita sta foarte bine ,doarece are o perioada de gestatie foarte scurta veverita are in medie 4 fatari pe an, nascand de fiecare data cate 4 chiar si 5 pui . Veveritele se imperecheaza odata cu venirea primaverii iar de obicei raportul dintre sexe fiind de 1 mascul la 4 femele .
Dupa imperechere ,prima fatare are loc primavara devreme in luna martie sau inceputul lui aprilie astefl incat puii din aceasta prima fatare de multe ori ajung sa nasca si ei pana in toamna. Perioada de gestatie este foarte scurta de doar 28 de zile .
La fatare puii de veverita sunt foarte neajutorati , fara par pe corp foarte mici si cu ochii nedeschisi ca la puii de pisica si caine.Dar sub ingrijirea atenta a mamei acestia se dezvolta rapid si la nici trei saptamani de la fatare, ei incep sa se catare pentru ca la 8 saptamani sa fie deja foarte vioi si siguri pe miscari capabili sa se fereasca de o serie de pradatori.
Dupa intarcare puii mai raman o perooada in grija parintilor pentru ca mai apoi acestia ii parasesc si sa se imperecheaza din nou astfel incat deja in luna iunie femela are a doua fatare. La fatarea a doua, numarul puilor este in medie mai mic decat la prima fatare de numai 2 sau 3 pui . Fatarea a IIIa are loc in lunile iulie-august, a IV a in lunile august-septembrie si a V a in luna octombrie.
Viata Veveritei este strans legate de arbori fiind frecvent intalnita in padurile batrane de conifere mai putin in cele de foioase ca fag si sporadic in cele de stejar. Biotopul preferat al veveritei al formeaza plantatiile de castani comestibili padurile din apropierea plantatiilor de nuci sau livezile de pomi din preajma padurilor de brazi.
Veverita se hraneste cu semintele conurilor de brad, cu ghinda, alune, nuci, samburi si seminte din fructele pomilor, cu muguri si cu scoarta ramurilor pomilor si arborilor de padure, cu oua de pasari, cu pasari si cu insecte.
GALERIE