CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Paianjenul castravetilor este daunator caracteristic culturilor fortate din sere si solarii si este prezent in tara noastra acolo unde culturile protejate sunt facute pe suprafete mari.Femela are un corp de forma globuloasa usor oval avand culoarea verde spre galben deschis cu niste pete de culoare neagra pe laterale in timpul verii si care devin portocalii iarna.
Pe corp are niste peri lungi iar lungimea corpului este de aproximativ 0,3-0,5 milimetri . Masculii de paianjen au corpul mai alungit dar sunt mai mici in dimensiuni decat femelele ,masurand numai 0,2-0,3 milimetri lungime.
Femela depune oua de forma sferica si culoare alb verzuie usor transparente avand diametrul de 0,1-0,2 milimetri latime.
Din oua ies larvele ce au un corp semioval si sunt hexapode ,foarte mici ca dimensiuni de numai 0,1 milimetri . Nimfele de paianjen sunt octopode, asemanatoare cu adultii.
Se pot observa pe dosul frunzelor de castraveti infestati in special cei cultivati in sere colonii intregi de paianjeni care datorita hranirii produc ingalbenirea si uscarea frunzelor . Cand atacul este puternic florile plantelor nu leaga si avorteaza iar planta ramane pipernicita.
In conditii de sera paianjenul se inmulteste continuu si poate avea intre 7 -9 generatii pe an.
Paianjenul ierneaza numai in stadiul de femela adulta deja fecundata intr-un paienjenis tesut in locuri ferite in care se strang in grupuri de 100-150 si astfel rezista iarna la temperaturi scazute.
La sfarsitul lunii februarie femelele hiberninte se trezesc si pleaca din locurile de iernare pe frunzele de castraveti unde incep si se hranesc iar apoi fiind deja fecundate de toamna trecuta incep sa depuna oua. Femela depune ouale pe dosul frunzelor. Din ouale depuse de femelele fe¬cundate rezulta larve care dau in majoritate femele iar din ouale depuse de femelele nefecundate rezulta in majoritate masculi. Feme¬lele traiesc apoi cam 2-3 saptamani perioada in care depun intre 100-150 de oua care incubeaza in 6 – 8 zile.
Ciclul intreg al unei generatii de paianjen este de numai 28 de zile si in conditii favorabile de temperatura si umiditate poate cobora mult ajungand la numai 12-14 zile . La venirea toamnei in luna septembrie femelele hiberninte se retrag in locuri ferite unde isi tes un paienjenis in care ierneaza inghesuite una intralta sub forma de ghemuri.
Paianjenul castravetilor este unul din cei mai primejdiiosi daunatori ai culturilor fortate. In afara de castraveti el mai infesteaza ardeii, vinetele,rosiile .
GALERIE