CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Gargarita cepei este prezenta in tara noastra in mai toate bazinele legumicole din tara dar cu precadere se intalneste ai des in zona silvostepei si stepei cum sunt zona Olteniei si Muntenia.
Gargarita cepei are capul, toracele si elitrele de culoare neagra iar pantecul si ultima parte a toracelui sunt de culoare fumurie . Picioarele si antenele gargaritei au culoarea cafenie usor spre caramiziu iar rostrul este negru si recurbat. Pe spate la sutura elitre¬lor are o banda de culoare alba care se intinde de la partea mediana a toracelui si pana la cap. Scutelul gargaritei este de forma dreptunghiulara si are culoarea alba.Gargarita cepei are dimensiuni foarte mici de numai 2,5-3,5 milimetri lungime.
Femela depune oua de forma ovalea si culoare alb-translucida din care ies larve de culoare galbena avand capul de un cafeniu roscat . Larvele ating in lungime intre 6,5—7,5 milimetri lungime iar nimfele care ies din larve sunt tot de culoare galbena masurand arpoximativ 3-4 milimetri lungime.
Gargarita poate fi observata de regula in luna mai in frunzele de ceapa infestata in care se pot observa larve ce se hranesc cu tesuturile din interior lasand insa neatinsa epiderma exterioara astfel incat frunzele de ceapa se usuca incepand de la varf catre baza .
Gargarita cepei este prezenta in tara noastra in mai toate bazinele legumicole din tara dar cu precadere se intalneste ai des in zona silvostepei si stepei cum sunt zona Olteniei si Muntenia si in conditiile climatic de la noi poate avea o singura generatie pe an.
Gargarita cepei ierneaza numai in stadiul de adult ascunsa in resturile de plante ramase pe teren toamna ori in gunoaie sau chiar sub pamant la doar 3-4 centimetri adancime. Primavara la incalzirea vremii adultii ies din locurile de iernare la sfarsitul lunii martie cand temperature de afara ajunge la 8 - 9°C. Imediat dupa aparitie gargaritele ataca plantele de ceapa si dupa ce adultii se hranesc 10- 12 zile cu parenchimul frun¬zelor de ceapa apoi se imperecheaza, iar dupa 8-9 zile de la imperechere femelele depun oua. Femela depune ouale in galerii sapate de femele in tesuturile frunzelor de ceapa.
Primele oua sunt depuse incepand de la jumatatea lunii aprilie iar perioada ovipozitara paote dura aproximativ 2 luni .Ouale incubeaza relative repede in maxim 2 saptamani si apoi apar larvele undeva la inceputul lunii mai. Dupa ecloziune larvele care ies patrund in interiorul frunzelor de ceapa unde se hranesc cu tesuturile fragede lasand neatacata epiderma acestora.
Atacul larvelor de gargarita cepei se poate identifica dupa felul in care lasa niste benzi inguste de 1 – 2 milimetri latime si lungi de 1,5-2 centimetri .Pe suprafata frunzelor locurile atacate de larve sunt ca niste pete mai deschise la culoare . In stadiul de larva gargarita sta cam 22-24 de zile pana la sfarsitul lui mai cand ajung la maturitate si coboara in pamant 4 – 5 centimetri adancime unde isi construiesc loje de pamant in care catre sfar¬situl lunii mai se transforma in nimfe. Stadiul de nimfa tine doar 14- 15 zile si la inceputul lui iunie ies noii adulti care dupa o perioada de hranire de o luna se retrag in locuri racoroase si umede, unde isi petrec vara iar toamna se retrag pentru iernare.
Din cauza atacului gargaritei cepei frunzele de ceapa devin improprii pentru consum in stare verde iar varfurile se usuca iar planta nu mai poate lega bulbi .
Pagubele cele mai mari sunt produse de larvele de gargarita cepei iar atacul adultilor trece de multe ori neobservat. Dintre soiurile de ceapa cele mai atacate sunt : soiul Darwing yellow, Plattrunde gelbe si Rijiuszsuger iar cele mai putin atacate sunt Zittauer si ,Ebenezer.
GALERIE