Gargarita fasolei (Acinthoscelides obsoletus)

Scris de: Seceleanu Cristian

Gargarita fasolei este prezenta in toata tara noastra si este unul din cei mai mari daunatori ai culturilor de fasole si leguminoase fiind declarata daunator de carantina.Gargarita fasolei are corpul piriform de culoare fumurie sau cafeniu cenusie  acoperit cu peri de culoare galben spre verde si cu pete mai deschise pe elitre si pe pigidiu. Pronotul este mai ingust la partea anterioara si bombat iar partile lui laterale sunt arcuite si lipite de dinte. Tibiile picioarelor posteri¬oare au pe partea lor interna un dinte prevazut in partea lui distala cu 2 - 3 dintisori . Lungimea corpului gargaritei adult este de 4-5 milimetri .

Femela depune oua de culoare alba translucide si usor alungite ca forma din care ies larve albe ce au deja picioare si mai tarziu devin alb galbene , apode si usor recurbate  putand atinge intre 4 – 6 milimetri lungime .

Din larve rezulat nimfa de gargarita de culoare galben deschis si lunga de 4 -5 milimetri .

In urma atacului gargaritei boabele de fasole au endospermul mancat  sau cu ga¬lerii neregulate adesea pline cu pulbere rezultate in urma hranirii larvelor . Bobul devine moale cand atacul este puternic iar tegumentul prezinta adesea orificii mici cu capacele rotunde .

Gargarita fasolei este prezenta in toata tara noastra si este unul din cei mai mari daunatori ai culturilor de fasole si leguminoase fiind declarata daunator de carantina .

Are o singura generatie in care se dezvolta afara in luna iulie si august.Insa gargarita mai are 2 – 3  generatii in depozite si magazii de produse agroalimentare: generatia de primavara din mai in iulie ,generatia de vara din iulie in septembrie si generatia de toamna din septembrie pana in luna mai a anului urmator .

Generatia de primavara apare in luna aprilie din larvele generatiei hiberninte de toamna trecuta ce se transforma in nimfe iar  in mai devin adulti. In tot cursul vietii lor gargaritele adulte nu se hranesc.

Imperecherea are loc dupa doar cateva zile de la aparitia lor  iar depu¬nerea oualor incepe  dupa 7 – 12  zile de la aparitie. Femela depune oua izolat sau in grupuri de 10-25 de bucati pe suprafata boabelor de fasole depozitate .

Perioada ovipozitara este scurta de numai 3 – 4 zile timp in care o singura femela depune pana la 70 – 80 de oua a  cate 15-25 oua pe zi .

Incubatia oualor dureaza 14-21 de zile si apar larvele care rod corionul oualor apoi prin portiunea bazala ies afara si dupa cateva ore rod galerii in tegument si patrund sub coaja unde se hranesc cu endospermul boabelor.

Dupa o perioada de hranire de 5 – 7 zile larvele naparlesc si devin apode iar dupa alte doua naparliri, ajung la maturitate si taie in tegumentul boabelor un capacel dupa care se transforma in pre-nimfa. Stdiul de larva este de 30-40 de zile iar cel de pre-nimfa de doar 2 zile apoi devin nimfe timp de 10-14 zile iar in iulie apar noii adulti.

Intreg ciclul biologic al generatiei de primavara dureaza functie de temperatura medie a lunilor iunie-iulie de aproximativ 20°C intre 65-85 de zile si dupa care incepe generatia de vara.

Generatia de vara ia nastere din adultii generatiei de primavara si se dezvolta in lunile iulie-septembrie in depozite si in camp . In luna iulie o parte din gargaritele generatiei de primavara raman in depozite si dau nastere generatiei de vara, iar o alta parte zboara in camp si dau nastere generatiei de vara. Generatia de vara se dezvolta in 30-33 de  zile si aparitia adultilor are loc catre sfarsitul lunii august si inceputul lunii septembrie.

Generatia de toamna deriva din generatia de vara si are loc in anii cu toamne lungi si calduroase cand poate avea timp si a treia generatie sa se dezvolte dar ierneaza in stadiul de larve, nimfe si adulti.

Mai este o generatie de iarna ce are  loc numai in camerele de alimente in care temperatura se mentine la 27- 30° C.

Gargarita fasolei este cel mai mare  daunator  al culturilor de  fasole  datorita potentialului mare si rapid  de inmultire cat si faptului ca el continua sa faca rau si in sezonul rece in intriorul depozitelor de aceea el fiind declarat daunator de carantina.

Soiurile de fasole cele mai atacate sunt  soiul Ousoara si  soiul Flagiolet.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU