Gargarita mazarii (Bruchus pisorum)

Scris de: Seceleanu Cristian

Gargarita mazarei este prezenta in toata tara noastra din zona stepei si pana in zona padurilor de fag. Este de culoare fumuriu –negricioasa si paroase pe corp cu antene compuse din 11 articole. Pronotul este mai lat si robust iar picioa¬rele anterioare sunt de culoare roscat-caramizie cu femurul negru iar picioarele mijlocii sunt de culoare neagra. Femurul picioarelor posterioare au un fel de pinten scurt si puter¬nic. Scutelul este de culoare alba si elitrele au puncte de culoare alba  iar pigidiul este tot alb cu niste pete mai inchise de culoare .Adultul poate ajunge sa masoare cam 5-6 milimetri lungime .

Femela depune oua de forma oval-alungita si cuoarea galben deschis ,foarte mci de 0,6-0,7 milimetri lungime .

Din oua ies larve tot de culoare alb galben deschis care sunt apode si dupa prima naparlire capata un aspect incovoiat avand capul de culoare cafeniu inchis si lungimea corpului cuprinsa intre 5 – 6 milimetri .

La maturitate din larva rezulta nimfa care este tot galben deschis de culoare avand aceleasi dimensiuni de 5 – 6 milimetri lungime .

Se poate observa prezenta daunatorului observand pastaile verzi de mazare in perioada formarii boabelor  unde se vad ouale gargaritei de culoare galben-roscat iar toamna dupa intarirea boabelor la o observatie mai atenta a boabelor de mazare se pot vedea ca acestea sunt capacite adica au urmele unei gauri care este totusi astupata si se vede doar ca o mica pata mai inchisa de culoare pe suprafata boabei de mazare .

Este  prezenat in toata tara noastra si in conditiile de la noi poate avea o singura generatie pe an.

Gargaritele ierneaza in boabele de mazare depozitate  iar in anii cu toamne lungi si calde acestea ies cateodata din boabe si se retrag in crapaturile peretilor, dusumelelor, podelelor, grinzilor .

Primavara la incalzirea vremii dupa jumatatea lunii martie sau la inceputul lunii aprilie cand se insaminteaza mazarea  gargaritele ajung  in camp odata cu boabele ori daca au iesit deja ele pot zbura din magazii si depozite  in camp in mai cand mazarea este deja in floare .

Gargaritele ajunse in camp se hranesc ziua cu cu polenul si cu petalele florilor iar noaptea se retrag pe timp rece sub bulgarii de pamant ori in crapa¬turile solului, sub gunoaie  unde stau amortite .In luna mai se raspandesc in lanurile de mazare inflorite unde se hranesc cu polenul si distrug petalele florilor.

Perioada de hranire e de 12 – 14 zile pana cand se formeaza pri¬mele pastai mici de mazare cand gargaritele incep sa se imperecheaza si sa  depuna ouale. Femela depune ouale izolat pe suprafata pastailor de regula acolo unde se vede proeminenta boabelor si sunt acoperite cu o substanta cleioasa care in contact cu aerul se inta¬reste. Pe o singura pastaie se pot depune pana la 25 de oua din care insa surprinzator se dezvolta decat un numar de larve egal cu numarul boabelor din pas¬taie. O singura femela poate depune in perioada ovipozitara pana la 300-450 de oua ce incubeaza in 10 – 11 zile si ies  larvele.Odata iesite acestea au nevoie de 1-2 zile sa  stra¬punga peretele pastaii si sa patrunda in boabe pe partile lor laterale.

Odata ajunse in boaba de mazare larvele se hranesc cu endospermul verde al boabelor timp de cateva zile, dupa care naparlesc si devin apode.

Stadiul de larva este de 1,5 luni iar la maturiate larvele taie cu mandibulele un capacel circular in tegumentul boa¬belor apoi isi fac loje nimfale in care se transforma in nimfe. Stadiul de nimfa dureaza 12-14 zile dupa care catre sfarsitul lunii august sau in septembrie apar noii adulti. Acestia raman pe loc in boabe si ierneaza  sau in anii cu toamne lungi si calde ies si ierneaza in locuri ferite prin depozite si magazii.

Gargarita mazarii este cel mai mare daunator al culturilor de mazare fiind endemica in tara noastra procentul de boabe atacate  poate sa ajunga pana la 50-75% consumand in medie 50% din volu¬mul boabelor de mazare .

Sunt infestate toate soiurile de mazare,exceptia facand cele cu inflorire mai tarzie  cum este soiul Folger.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU