Gargarita sfeclei (Tinymecus palliatus)

Scris de: Seceleanu Cristian

Gargarita sfeclei asa cum ii spune si numele ataca plantele de sfecla si este prezenta in tara noastra in special in zona ardealului.  Adultul are corpul acoperit cu solzi si perisori de culoare gri-fumurie  mai desi pe spate si pe laterale. Rostrul este scurt si  drept,robust iar antenele sunt geniculate cu scapul ce depaseste marginea posterioara a ochiului. Pronotul este acoperit de perisori de culoare galben deshis ceva mai lung decat lat  iar pe  elitre au niste linii punctuate asezate  longitudinal. Aripile gargaritei sunt mici si nedezvoltate  pentru ca ele nu pot zbura iar corpul are lungime de 10 –12 milimetri .

Femela face oua de culoare alba care dupa o vreme se inched devenind negre cu luciu si sunt foarte mic ca dimensiuni de numai 1 milimetru . Larva de culoare alba este apoda avand  capul si ultimul segment al pantecului mai  inchis la culoare si masoara intre 12-14 milimetri lungime .

Artaca frunzele de sfecla la care mananca frunzele partial sau total lasand doar petiolul .

Gargarita sfeclei este prezenta in tara noastra in special in ardeal si in conditiile de la noi ea are o singura generatie la 2 ani.

Gargarita ierneaza numai in stadiul de adult si uneori de larva dar in pamant .

Gargarita apare primavara la sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai avand o perioada de hranire de 14- 21 de zile dupa care gargaritele se imperecheaza  iar in luna iunie depun ouale sub forma de gramezi de cate 8-10 bucati in pamant  si intr-o perioada ovipozitara o singura femela depune intre 200- 250 de oua.

Larvele ce ies din oua cresc si se dezvolta in pamant  hranindu-se cu radacini timp de 14 -15 luni astfel incat in toamna primului an ele se afunda in pamant unde ierneaza  apoi la venirea primaverii si cresterea temperaturilor reincep sa se hraneasca pana in lunile iunie-iulie cand ajung la maturitate si se transforma in pupa din care in luna august apar adultii care raman si ierneaza tot in pamant  si ies afara abia  primavara urmatoare cand ciclul se reia.

Gargarita sfeclei este raspandita in zona silvostepei si padurilor de stejar unde ataca sfecla, floarea soarelui si alte plante.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU