CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Musca ciupercilor este prezenta in tara noastra si ataca toate tipurile de ciuperci atat cele cultivate cat si cele din flora spontane a tarii .
Musca este de culoare fumuriu inchisa aproape neagra si are 3 oceli adica ochi . Ca dimensiuni este de numai 3-4 milimetri lungime .
Larvele de musca sunt apode avand culoarea alba si cu capul mai inchis la culoare masurand tot 3-4 milimetri lungime .
Infesteaza ciupercile si sapa numeroase galerii in care la o observare mai atenta se pot vedea larvele .Musca se inmulteste foarte repede ,astfel in tara noastra ea poate avea intre 5 – 6 generatii pe an in ciupercarii si numai 2-3 generatii pe an in conditii naturale de clima adica in paduri .
Ierneaza numai in stadiul de pupa de regula ingropata in balegar, compost, ma¬terii vegetale in stare de descompunere adica exact mediul propice cresterii ciupercilor iar primavara la incalzirea vremii in aprilie -mai ies primii adulti care dupa imperechere depun ouale . Acestea sunt depuse de catre femela in grupuri de 5 -6 bucati de obicei pe ciuperci sau in apropierea lor pe balegar sau pe pamant. O singura femela poate depune in decursul perioadei ovipozitare intre 30-40 de oua care incubeaza in 6 – 7 zile si din care ies lar¬vele ce patrund in ciuperci prin picior si merg pana la palaria ciupercii unde fac galerii de hrana. Sub atacul nemilos allarvelor ciupercile incep sa putre¬zeasca.
In stadiul de larva musca ramane intre 14 – 21 de zile dupa care larvele ies din ciuperci si se transforma in pupa , invelite intr-un cocon tesut din fire de matase.
Din acesti coconi ies noii adulti si dupa o perioada de nimfoza de 10 – 12 zile de la transformarea larvelor in pupe.
Larvele mustei ataca ciupercile cultivate in ciupercarii dar si ciupercile salbatice ce cresc in paduri.
GALERIE