CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Musca verzei este prezenta in toate bazinele legumicole din tara noastra fiind unul dintre cei mai periculosi daunatori ai plantelor crucifere cultivate si in special al verzei albe si conopidei.
Musca verzei este de culoare cenusiu-fumurie cu niste antene de culoare neagra si cu ochii despartiti de o dunga de culoare roscata. Pe torace are 3 benzi asezate longitu¬dinal iar pe pantec o singura dunga . Poate atinge cam 6 milimetri lungime.
Femela depune oua de culoare alb translucida avand forma ovala din care ies larve de culoare alba si cu partea din fata a a ultimului segment abdominal presarat cu 12 protuberante .Larva masoara cam 8-10 milimetri lungime.
Din larva rezulta pupa care este de culoare castaniu caramizie avand 7- 8 milimetri lungime .
Musca verzei este prezenta in toate bazinele legumicole din tara noastra fiind unul dintre cei mai periculosi daunatori ai plantelor crucifere cultivate si in special al verzei albe si conopidei. In tara noastra ea are 3 generatii pe an in regiunile de campie si de coline: generatia de primavara din aprilie pana in iunie ,generatia de vara din iunie pana in iulie si generatia de toamana din iulie pana in aprilie a anului urmator .In regiunile de deal musca are doar doua generatii si anume: generatia de vara din aprilie pana in iulie si din iulie pana in aprilie a anului urmator .
Generatia de primavara provine din mustele generatiei de toamna a anului anterior care ierneaza si in aprilie isi fac aparitia .Mustele au un zbor greoi si dureaza cam 14-21 de zile .La numai 4-5 zile de la aparitie mustele se imperecheaza iar dupa 12-14 zile de la imperechere femela depune oua. Perioada ovipozitara dureaza dureaza 2 saptamani timp in care o singura musca poate depune intre 100-120 de oua asezate izolat sau cate 3- 4 la un loc totalizand cam 20-25 de bucati pe o singura planta. Ouale sunt asezate intre coletul plantei si sol sau direct pe radacini in apropierea coletului si incubeaza in 10-12 zile dupa care ies larvele.
Imediat dupa iesirea din ou larvele gauresc scoarta si patrund in radacini sau in colet unde se hranesc cu tesuturile fragede sapand o multime de galerii longitudinale.
In iunie, dupa 22-24 de zile de hranire larvele ajung la maturitate si se transforma in pupa si ramanpe loc in galeriile din radacini sau tulpinile atacate. In acest stadiu de pupa stau cam 14-21 zile dupa care ies noii adulti de musca verzei.
Generatia de vara isi are originea in adultii generatiei de primavara si se dezvolta in lunile iunie-iulie. Dupa aparitie adultii se hranesc 3- 4 zile dupa care se imperecheaza si dupa 8-10 zile zile femela depune oua. O femela depune cam 100-120 de oua in perioada ovipozitara asezate izolat sau in grupe de cate 3-4 bucati la fie¬care planta in crapaturile solului langa coletul plantei sau direct pe radacini sub colet.
Incubatia este de 7-9 zile dupa care ies larvele care strapung scoarta si patrund in radacini sau in tulpini in zona cole¬tului unde rod distrugand tesuturile fragede.
Dupa 20-24 de zile larvele ajung la maturitate si se transforma in pupa ramanand pe loc in galeriile de hrana sau in sol. Nimfoza tine cam 14- 16 zile si apoi ies noii noii adulti de musca verzei.
Generatia de toamna provine din adultii generatiei de vara ,astfel la nici 4-5 zile de la aparitie ,adultii se imperecheaza si la 14-16 zile femela depune oua O femela depune cam 100-120 de oua in perioada ovipozitara asezate izolat sau in grupe de cate 3-4 bucati la fie¬care planta in crapaturile solului langa coletul plantei sau direct pe radacini sub colet.
Incubatia este de 10-12 zile si dupa care ies larvele care strapung scoarta si patrund in radacini sau in tulpini in zona cole¬tului unde rod distrugand tesuturile fragede.In acest stadiu larvar raman aproximativ 1 luna dupa care larva iese si intra in pamant la 10-12 centimetri adancime unde isi petrece iarna iar primavara in aprilie la crestera temperaturilor ciclul se reia de la capat.
GALERIE