Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae)

Scris de: Seceleanu Cristian

Paduchele cenusiu al verzei este prezent  in toata tara noastra cu predilectie in marile bazine legumicole din zona stepei si silvostepei unde produce pagube mari. Paduchele are 2 feluri de female si anume ,femele nearipate ce au culoarea verde sau verde deschis spre galben  cu corpul acoperit pe spate cu o secretie ceroasa de culoare fumuriu albastra . Capul, picioarele si antenele sunt de culoare verde inchis . Au antene mai scurte decat corpul iar lungimea corpului este de numai 2,2-2,8 milimetri.

Femelele de paduchele cenusiu al verzei ,cele aripate aripate au culoarea verde deschis iar pe spate sunt cenusiu-fumurii  cu niste benzi de culoare inchisa .Au toracele cafeniu-negricios  iar antenele sunt verde inchis masurand in lungime 1,8-2,2 milimetri.

Depun oua de forma alungita si culoare neagra cu reflexe albastre.

Prezenta paduchelui cenusiu al verzei poate fi observata pe varza de consum si pe inflorescentele semincerilor de varzasub forma de colonii care se hranesc sugand seva din frunzele plantei.

La plantele de varza infestate se poate observa cum  frunzele de varza se pateaza si devin galbene in locu¬rile intepate si daca atacul este puternic se usuca.

Cand paduchele infesteaza plantele tinere  acestea nu mai cresc si mor  iar cele dezvoltate stagneaza din crestere iar frunzele de la poale se ingalbenesc.

In cazul semincerilor de varza, paduchii ataca in special silicvele ce se deformeaza si se pateaza in locurile intepate iar semintele devin sistave  cantitatea recoltei scazind considerabil .

Paduchele cenusiu al verzei present pe teritoriul tarii noastre bazinele legumicole si se dezvolta in pe varza si alte plate din grupa cruciferelor  fara sa migreze pe plante secundare adica are un ciclu de viata holociclic monoic. Paduchele ierneaza in stadiul de oua de iarna pe cotoarele de varza ramase pe camp dupa recoltarea verzei pentru consum. 

Primavara in mai din oua apar fondatoarele adica matcile  care se inmultesc vivipar prin partenogeneza  mai ales pe dosul frunzelor pe care formeaza colonii foarte mari .Aceste fondatoare dau nastere la mai multe generatii de female  fundatrigene  care se inmultesc la fel in mod partenogenetic toata vara din luna mai pana in iulie. Vara tarziu in luna august apare si  forma de paduche sexupara  iar in lunile septembrie-octcmbrie forma sexuata reprezentata de cele doua sexe masculi si female . Acestea se imperecheaza si toamna tarziu in octombrie, noiembrie, femelele depun cate 3- 5 oua pe cotoarele de varza  unde ierneaza.

Paduchele cenusiu al verzei este foarte daunator pentru culturile de varza si pentru speciile inrudite din categoria  crucifere prin pagu¬bele mari pe care le produce in special la seminceriile de varza si co¬nopida. Datorita intepaturilor semintele se stafidesc  cauzand scaderea recoltei de samanta .

Cand infesteaza varza de consum datorita coloniilor in numar mare si a dejectiilor pe care paduchii o lasa pe frunze , varza isi pierde valoarea comerciala fiind adesea refuzata de con¬sumatori.

Paduchele infesteaza  deopotriva atat varza alba cat si cea rosie si mai putin cea creata. 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU