Paduchele lanos al radacinilor (Pulvinaria artemisiae )

Scris de: Seceleanu Cristian

Paduchele lanos este polifag deci poate trai pe radacini de plante diferite cum sunt: garoafe, salvie, matura ori pelin sau alte plante.

Femela de paduche lanos al radacinilor sunt de culoare verde si forma globuloasa  iar dupa depunerea oualor raman turtite .Au un sac oviger de culoare alba  care atarna in spate de 2 ori mai lung decat corpul femelei . Femela masoara cam 3,3 milimetri iar sacul oviger cam 6-7 milimetri . 

Au o cuticula dorsala cu spini rari  scurti si grosi imprastiati pe toata suprafata corpului, iar pe burta au spini mai subtiri,moi  si lungi.

Pe marginea corpului au spini parastigmali egali si spini marginali scurti dispusi pe cate 2 randuri.

Pe derma ventrala are glande cericigene de forma tubulara si niste glande discoidale stigmale situate in zona stigmelor si alte glande sericigene situ¬ate la capatul posterior al pantecului cu rol de producere a firelor de matase din care este tesut sacul oviger .

Femela depune oua de forma ovoidala si culoare verde deschis spre galben  avand dimensiuni foarte mic de numai 0,3-0,4 milimetri din care ies larve primare de forma eliptica si culoare la fel verde deschis  masurand numai 0,4-0,5 milimetri lungime.

Larvele secundare sunt de culoare verde deschis si forma eliptica cu antene  lungi iar a corpul larvelor ajunge la 1,5 milimetri lungime.

Prezenta daunatorului se poate observa primavera si vara pe radacinile de garoafe si alte plante infestate unde sta in coloniile de paduchi si  care datorita atacului provoaca ofilirea si uscarea florilor 

Paduchele lanos al radacinilor are inmultire de tip  partenogenetic si in cursul unui an prezinta o singura generatie.

Ierneaza numai in stadiul de femela imatura in pamant pe radacinile de matura sau flori iar la venirea primaverii in mai  femelele ajung la maturitate si incep sa de¬puna ouale . Ouale sunt depuse in sacul oviger al femelei care este tesut din fire de matase secretate de glandele din partea inferioara a pantecului acesteia si are forma unui saculet de pasla situat  inapoia corpului.

O singura femela de paduche lanos poate depune intr-o perioada ovipozitara de aproape o luna de zile circa 1200 de oua din care in iunie dupa o perioada de incubatie cam tot de 1 luna apar larvele. Incubatia dureaza pai putin in functie de temperature ambientului si se poate injumatati  la temperaturi medii de 25°C pana la 10-11 zile.

Ouale eclozeaza in circa 20 de zile dupa care larvele incep imediat sa se hraneasca timp de 1 luna pana la mijlocul lunii iulie cand lar¬vele de prima varsta naparlesc si se transforma in larve de varsta a doua. Larvele de varsta a doua migreaza si se fixeaza pe radacinile de garoafe unde se mai hranesc inca o luna astfel incat in  august larvele sunt mature si naparlind se transforma in female imature care se hranesc pana la venirea iernii pe rizomi apoi ierneaza  iar primavara urmatoare in luna mai  cand ajung la maturitate  depun oua .

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU