Paduchele testos al arinuluil (Eulecinium ciliatum)

Scris de: Seceleanu Cristian

Paduchele testos al arinului  formeaza colonii pe scoarta ramurilor de arin unde traiesc sugand seva arborelui si din care cauza in anii cu infestari puternice  ramurile arinilor se usuca.

Femela de paduche testos este de culoare cafeniu inchis cu carena dorsal mai proeminenta dispusa longitudinal si cu spini lungi dispusi pe margine. Ajunse la maturitate femelele de paduche testos capata culoarea cafeniu-castanie cu placi ceroase pe scut . Femela masoara intre 6- 8 milimetri in lungime si depune oua paraboloidice de culoare maro spre verde mici de numai 0,3-0,4 milimetri.

Din aceste oua ies larvele de prima varsta care sunt  eliptice avand culoarea galben inchis spre cafeniu si ajunse la varsta a doua devin eliptice capatand culoarea castanie  partea spatele corpului care ste acoperit de placi ceroase .

Poate fi observant primavera pe ramurile subtiri de arin indivizi de sex feminine  iar vara se pot observa larvele fixate pe dosul frunzelor de arin pe care daca infestarea este puternica il usuca.

Paduchele este raspandit in zavoaiele de arini de-a lungul apelor curgatoare, mai ales a celor din zona padurilor de foioase si de brad si are o singura generatie pe an.

Ierneaza numai in stadiul de larva de varsta a doua pe scoarta ramu¬rilor de arin iar primavera la incalzirea temperaturilor in aprilie dupa o perioada de hranire de 14-21 de zile larvele de varsta a doua  naparlesc si se transforma in femele .Perioada preovipozitara, in care femelele se hranesc pana la completa lor dezvoltare  dureaza1 luna si jumatate  dupa care la inceputul lunii iunie incepe depunerea oualor. Stadiul de femela dureaza aproximativ 2 luni iar perioada ovipozitara 14-24 de zile. La sfarsitul lunii iunie inceputul lunii iulie, dupa o perioada de incubatie de 20-22 zile apar larvele de prima varsta, care se fixeaza formand colonii pe dosul frunzelor, unde se hranesc pana toamna in luna septembrie. Sta¬diul de larva de prima varsta dureaza 75-80 de zile, dupa care naparlesc si se transforma in larve de varsta a doua. Larvele de varsta a doua migreaza pe scoarta ramurilor unde ierneaza si ciclul se reia primavera urmatoare.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU