CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Paduchele testos al citrinelor este originar din Azerbadjean si in conditiile climaterice din tara noastra traieste numai in sere unde se inmulteste in continuu avand 3 generatii pe an. Femela de paduche testos este de culoare cafenie spre galben deschis si uneori cu nuante de verde,este piriforma cu corpul plat si asimetric partea dorsal acoprita de o carena longitudinala de culoare neagra si cu puncte negre . Spinii stigmali sunt inegali iar cel median este mai lung. Antenele sunt compuse din 7 articole iar corpul paduchelui masoara doar 5-6 milimetri.
Larvele sunt de culoare galben deschis sau verzi galbui avand forma eliptica.
Prezenta paduchelui poate fi observata dupa plantele infestate cu colonii de paduchi ce stau fixati pe partea supe¬rioara a frunzelor de-a lungul nervurii principale . Cand infestarea este puternica plantele nu se mai dezvolta iar frunzele si lastarii se defor¬meaza fiind acoperiti de fumagina provenita din defecatia larvelor si pe care se dezvolta sporii ciupercii Capnodium salicinum.
In conditiile tarii noastre paduchele se inmulteste prin partenogeneza vivipara adica in interiorul oualor traiesc larvele vii . La maturitate femelele depun oua din care dupa doar cateva ore apar larvele. Intr-o perioada ovipozitara o singura femela poate depune 150-250 de oua si chiar mai multe.
Aparitia larvelor la prima generatie are loc la sfarsitul lunii mai la generatia a doua catre mijlocul lunii iulie si la a treia la inceputul lunii octombrie. In conditii de sera stadiile si generatiile de multe ori se suprapun. Ciclul intreg de dezvoltare al paduchelui testos al citrinelor este de 50-60 de zile.
Paduchele testos al citrinelor din pacate este polifag deci poate ataca si se poate dezvolta pe mai multe plante dar prefera plantele citrice, apoi oleandrul, dafinul si tot felul de plante de sera.
GALERIE