Paduchele verde al trandafirului (Macrosiphum rosae )

Scris de: Seceleanu Cristian

Paduchele verde al trandafirului infesteaza in special trandafirul cultivat pe care formeaza colonii pe lastari sau pedunculul bobocilor .Femela de paduche verde este aptere avand corpul alungit  cu niste cornicule lungi si cu o coada de forma conica. Antenele sunt lungi  aproape cat corpul iar la baza articolul al treilea prezinta 18-22 de senzorii.

Are capul , toracele si pantecul de culoare verde sau uneori cafenie iar corpul masoara intre 2,5-3 milimetri.

Femelele de paduche verde ,cele aripate au capul, toracele, picioarele si corniculele de culoare neagra lucioasa iar pantecul de culoare cafenie spre verde cu cate 3 pete negre pe partile laterale si sunt ceva mai maricele decat cele aptere masurand 3-3,5 milimetri.

Paduchii pot fi observati in special primavera in mai pe lastarii tineri si pe bobocii florali fixate in colonii mari unde se pot identifica indivizi de paduche verde care se hranesc sugand seva .

Paduchele cerde al trandafirului este present in toata tara noastra  incepand din zona de stepa si pana sus  in zona padurilor de conifere.

Ierneaza numai in stadiul de ou pe ramurilor de trandafiri iar pri¬mavara  in luna aprilie din oua isi fac aparitia femelele fondatoare sau matcile-fundatrix.Acestea incep sa se hraneasca imediat cu seva trandafirului si devin mature dupa 14-15 zile de hranire. La maturitate fondatoarele se inmultesc in mod partenogenetic dand nastere la mai multe generatii de female fundatrigene.  Din care in luna mai in coloniile de fundatrigene apar formele aripate. Paduchele verde se inmul¬teste pe florile de trandafir tot timpul primaverii si verii dand nastere la female virginogene.

La inceputul lunii iunie forma de female aripate se muta pe plantele secundare de hrana unde se inmulteste tot in mod partenogenetic  dand nastere la colonii de female virginogene virginogene , sexupare.Forma sexupara se intoarce in  toamna inapoi  pe trandafiri  unde da nastere la indivizi de ambele sexe adica masculi si femele de tip sexualis care se imperecheaza si depun apoi numai 1-3 oua de iarna  pe scoarta butucilor de trandafir  unde raman pana primavara cand ciclul se reia la crestera temperaturilor .

Paduchele ataca in special trandafirul de soi de cultura dar ci cei salbatici si ghimpati pe care formeaza colonii cu densitate mare de indivizi pe lastariitineri sau pe boboci astfel incat in anii cu infestari puternice trandafirii raman piperniciti si  nu mai infloresc fiind compromisi din punct de vedere comercial.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU