Viespea galbena a trandafirului (Arge rosae)

Scris de: Seceleanu Cristian

Viespea este prezenta in toata tara noastra fiind mai frec¬venta in zona stepei, silvostepei si padurilor de foioase.

Viespea are capul, antenele, toracele si picioarele de culoare neagra si abdomenul de culoare galbena. Aripile le are hyaline de culoare cenusiu inchis spre negru iar corpul masoara intre 8 si 10 milimetri.

Larvele de viespe sunt de culoare verde deschis spre galben si cu capul de culoare neagra avand niste negi mici si de culopare neagra pe tot corpul care masoara aproximativ 1,4-2 centimetri.

Nimfa este de culoare galbuie avand  9-11 milimetri lungime  iar coconul de culoare alb-fumuriu deschis este de aproape 1 centimetru lungime.

Se pot observa cu usurinta pe tufele de trandafiri unde frunzele de trandafir infestat  au limbul complet mancat de larve  cu exceptia nervurii principale care ramane nemancata .Iar pe scoarta lastarilor  tineri infestati se pot vedea adesea locul depunerii oualor ca o mica incizie avand lungimi de 12-20 de milimetri.

Viespea este prezenta in toata tara noastra si in conditiile climatice de aici  viespea are doua generatii pe an ,una de primavera din mai in iulie si una de toamna din august in mai a anului urmator.

La generatia de primavara  adultii proveniti din generatia de vara  ies primavera  in mai si  perioada de zbor dureaza cam 14-21 de zile . La numai cateva zile de la aparitie viespile se imperecheaza si depun ouale . Female face cu ovipozitorul mici incizii in scoarta lastarilor fragezi  de trandafir  in care depun ouale asezate liniar care datorita unei substante vezicante secretata odata cu depunerea oualor  se usuca si isi schimba culoarea in negru.

Pe un singur lastar si intr-o singura incizie o femela depune pana la 15 oua, fiecare ou fiind depus intr-o loja separate. Perioada ovipozitara dureaza poate dura si 20-24 de zile sic ea de incubatie a oualor de 10-12 zile cand  larvele ies si trec de pe ramuri pe frunzele de trandafir cu care se hranesc. Fiind foarte mic la inceput acestea se hranesc cu tesu¬turile partii superioare a limbului frunzelor lasand neafectata epiderma inferi¬oara dar pe masura ce cresc devin mai puternice si distrug limbul in intregime  lasand numai nervura principala . Pe frunze, in timpul hranirii  larvele stau fixate cu picioarele pe muchea frunzei intr-o pozitie asemanatoare literei  S  sau indoita astfel incat  partea din spate a pantecului serveste ca element de fixare pe frunza. In acest stadiu larvele raman aproape 1 luna  pana cand ajung la maturitate  si patrund in pamant  la o adancimi de 12-15 centimetri unde isi tes  coconi de matase cu textura pergamentoasa in care dupa ultima naparlire  devin nimfe. Perioada de nimfoza tine 10-14 zile si apoi ies noii adulti  care dau nastere la randul lor la generatia de vara .

Generatia de vara are originea in adultii generatiei de primavera care in  iulie si inceputul lui august incep si se imperecheaza

si apoi depun ouale . 

Ouale sunt depuse la fel tot prin incizie in scoarta lastarilor tineri de trandafir ,incizie facuta cu ovipozitorul . Incubatia la aceasta generatie e mai scurta din cauza temperaturilor mai crescute de numai 5-7 zile  dupa care apar larvele. Acestea se hranesc cu limbul

frunzelor in lunile august si septembrie si ajungand la maturitate se afunda in sol la 12-15 centimetri adancime, unde isi

tes acei coconi de matase  in care ierneaza iar primavara in luna

aprilie larvele se transforma in nimfe iar in luna mai dupa o perioada de nimfoza de 14-15  zile apar adultii care vor da nastere

generatiei de primavara si ciclul se reia de la capat .

Larvele viespei ataca atat trandafirul cultivat cat si rudele sale indigene ca macesul  dar totusi cel mai afectate sunt  in special soiurile cu port inalt si foarte rar cele cultivate in tufe. 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU