CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Fluturele alb al verzei este un daunator present in toata tara noastra probabil a fost observant de catre toata lumea inca din copilarie fiind present atat la tara cat si in parcurile din orase incepand din zona stepei si pana sus la altitudini ca cea a bradului.Fluturii sunt foarte frumosi si iubiti de copii si oameni care nu au legatura directa cu cultura plantelor datorita aspectului lor placut.Cunoscatorii insa nu-i apreciaza deloc stiind bine ce pagube pot provoca .Fluturii au un corp de culoarea negra acoperit cu perisori de culoare alb galben deschis . Aripile interioare sunt de culoare albe avand varfurile negre. Indivizii de sex feminine au doua pete negre dispuse pe partea superioara a aripilor interioare si o alta pata neagra pe aripile posterioare.Masculii au o singura pata doar pe aripile posterioare. Ca marime fluturii masoara intre 55-65 milimetri la deschiderea maxima a aripilor .
Femela depune oua de culoare galbena in forma conica si cu striatii asezate longitudinal.
Din oua ies omizile de future alb care au culoarea verde deschis spre galben la inceput iar mai tarziu devin galben fumurii si au niste pete de culoare neagra si 3 dungi de culoare galbena asezate longitudinal una pe spate si doua pe laterala corpului ce masoara intre 30 si 40 de milimetri in lungime.
La maturitate omizile se transforma in crisalide de culoare alb verde deschis cu niste pete negre .
Se poate observa trecerea daunatorului pe frunzele de varza infestate care au epiderma si parenchimul mancat complet sau partial si scheletate.
Fluturele alb al verzei este prezent in toata tara noastra incepand din zona stepei si pana sus in zona bradului si in conditiile climatic din tara noastra el poate avea 3 generatii pe an in functie de zona geografica in care traieste ,astfel: generatia de primavera din mai in iulie ,generatia de vara din iulie in august si generatia de toamna din august in luna mai a anului urmator .Deasemenea poate avea doar doua generatii in zona ste¬jarului si fagului : prima generatie in mai si iulie si a doua din august pana in luna mai a anului urmator si la altitudini inalte cum este zona bradului poate avea o singura generatie pe an ,numai vara din iunie pana in iulie .
Generatia de primavara isi are originea in fluturii din ultima generatie ,cea de toamna care ies dupa iernat in zona de campie in luna mai. Perioada lor de zbor tine cam 20-30 de zile si la numai 4-5 zile incep imperecherea .Depun ouale dupa numai 4-5 zile de la imperechere.Femela depuneouale in grupuri de cate 60-80 de bucati pe dosul frunzelor de crucifere ca, varza, conopida si guile iar o singura femela depune in intreaga perioada ovipozitara de 14-21 de zile nu mai putin de 250-350 de oua .Acestea incubeaza in functie de temperature intre 10- 15 zile la depunere cand apar omizile. Dupa aparitie omizile stau grupate pe dosul frunzelor iar dupa naparlirea a doua ele se despart devenind sau raman numai cate 3-4 indivizi la un loc. Omizile se hranesc continuu tim de 1 luna iar dupa a 4 a naparlire se retrag pe dosul frun¬zelor unde se transforma in crisalida invelite intr-un cocon tesut rar de matase . In stadiul de omida stau 30-32 de zile iar in cel de crisalida 12-14 zile iar in luna iulie apar fluturii din prima generatie .
Generatia de vara este data de fluturii din generaia de primavera care dupa numai 20 de zile de zbor se imperecheaza si depun ouale la 5-6 zile de la aparitie. Din oua ies larvele dupa 9-10 zile de incubatie iar in august dupa o perioada de hranire de 20-25 de zile omizile ajung la maturitate si se retrag pe dosul frunzelor unde se transforma in crisalide din care ies sub forma de future la sfarsitul lunii august.
Generatia de toamna este data de cea de vara ,astfel fluturii din generatia de vara dupa 20 de zile de zbor se imperecheaza si dupa numai 5-6 zile depun ouale iar ciclul se reai asimilar cu al celor din vara pana la stadiul de crisalida .In stadiul de crisalida acestea ierneaza iar primavara la crestera temperaturilor ies fluturii.
Daunatorul ataca in special familia cruciferelor cultivate, producand pagube mari in anii cu infestari puternice iar dintre plantele varzoase, varza este cea mai atacata apoi cono¬pida si gulia iar dintre cruciferele de camp, rapita si mustarul.
Totusi natura a creat si un remediu care trebuie studiat indeaproape si anume ca fluturele alb al verzei are un dusman natural sub forma larvei unei viespi care ii paraziteaza ouale si distruge ouale si larvele si anume viespea Apinteles glomeratus.
GALERIE