Molia sfeclei (Phthorimaea ocellatella)

Scris de: Seceleanu Cristian

Molia sfeclei este prezenta in toata tara noastra dar mai frecvent intalnita  in Campia Dunarii a Banatului in  Moldova si Transilvania unde dauneaza grav culturilor de sfecla de zahar.

Fluturii de molia sfeclei sunt de culoare cafenie sau fumuriu deschis spre galben avand aripile ante¬rioare de culoare fumuriu-cafenie sau fumurii cu tenta galbena cu niste benzi si pete de culoare galben iar aripile posterioare mai deschise la culoare si franjurate la margini . Masoara la deschiderea maxima a aripilor intre 12-14 milimetri .

Femela depune oua de culoare alb argintie la inceput pentru ca ami tarziu sa devina fumurii avand dimensiuni de numai 0,4-0,5 milimetri.

Din oua ies larvele avand culori de  verde fumuriu si rosu iar capul de culoare cafenie cu pete cafenii pe torace si ultimul segment al corpului ce masoara in intregime intre 10-12 milimetri .

Crisalidele ce se formeaza din larve  sunt de culoare castaniu-deschisa sau cafenii avand lungimi de 6 – 7 milimetri .

Sub atacul larvelor de molie frunzele de sfecla de zahar si cea de consum prezinta pete de mana in care se gasesc omizi. Manele se pot vedea pe petiolul frunzelor din rozeta sfeclei. Din cauza atacului petiolul frunzelor se pateaza in negru, iar frunzele se rup sau se innegresc si se usuca. Sfecla prezinta la colet si sub colet, galerii neregulate, de 4 – 5 centimetri adancime. In cazul semincerilor de sfecla, mugurii florali atacati se innegresc si cad, mugurii terminali sunt infasurati in matase, iar semintele sunt roase imediat dupa formare.

Molia sfeclei este prezenta in toata tara noastra si in conditiile de la noi poate avea 4 – 5 generatii pe an: generatia a-I-a din aprilie pana in iunie ,generatia a-II-a din iunie pana in iulie ,generatia a-III-a din iulie pana in august ,generatia a-IV-a in luna august si generatia a-V-a din septembrie pana in octombrie .

Generatia de primavara a I-a ia nastere din fluturii generatiei a V-a din toamna ce ies in prima jumatate a lunii aprilie cand temperatura medie trece de 15°C. Dupa numai 3-4 zile de la aparitie fluturii de molie se imperecheaza si depun oua. Ouale sunt depuse pe limbul si petiolul frunzelor de sfecla . In cursul perioadei ovipozitare o femela poate depune intre 70-120de oua care incubeaza in numai 6-7 zile si apoi ies  larvele carte “maneaza” petiolul si limbul frunzelor si apoi rada¬cinile de sfecla sub colet unde sapa galerii neregulate in care se hranesc cu tesuturile fragede. In stadiul de larva raman 18 -21 de zile. La  maturitate omizile isi tes coconi din fire de matase in regiunea coletului in frunzele uscate sau in incre¬titurile frunzelor ori direct pe pamant in care se transforma in crisalide. Ca¬tre sfarsitul lunii mai-inceputul lunii iunie ies fluturii,astfel un ciclu de dezvoltare dureaza cam 35-40 de zile.

Generatia de vara a-II-a ,a-III-a se dezvolta identic din inie pana in august.

In anii cu veri calde si toamne lungi pot avea loc inca 1 -2 ge¬neratii, adica inca o generatie de vara a-IV-a care se dezvolta in luna august si o alta generatie de toamna a-V-a care se dezvolta in lunile septembrie-octombrie si care ierneaza in stadiul de omida si de crisalide cuibarita in regiunea coletului ori  sau in resturile decoletate de sfecla.

Primavara in prima jumatate a lunii aprilie la cresterea temperaturilor apar fluturii.

Molia sfeclei ataca sfecla de zahar si apoi cea de consum si furajera. 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU