CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Molia verzei este raspandita in toata tara noastra din zona de stepa si pana in zona bradului. Fluturii moliei verzei sunt de culoare cafeniu fumurie cu cate o dunga galbena asezata pe sutura aripilor interioare ,iar aripile aripile posterioare prezinta numeroase franjuri . Are antene lungi orientate catre inainte si la deschiderea complete a aripilor masoara cam 12-14 milimetri.
Femela depune oua de culoare galben deschis cu foarma ovala si avand numai 0,5 milimetri in lungime .
Din oua ies omizile de molie ce sunt de culoare alb-fumuriu la inceput apoi culoare se schimba in verde cu niste puncte asezate late¬ral mai inchis la culoare si masoara la maturitate cam 9-10 milimetri lun¬gime .
Crisalidele ce se formeaza din larvele la maturitate sunt de culoare galbena sau verde avand profil fusiform de numai 7-9 milimetri lungime si sunt acoperite cu un cocon subtire reticulat.
Frunzele de varza atacate sunt ferestruite (omizile ataca epi¬derma inferioara si parenchimul, lasand neatinse nervurile si epiderma superioara care cand se usuca se rupe capatind aspect ferestruit).
Molia verzei este raspandita in toata tara noastra din zona de stepa si pana in zona bradului si are 3 generatii pe an : generatia de primavera din mai pana in iunie ,generatia de vara din iulie in august si generatia de toamna din august in luna mai a anului urmator .
Generatia de primavara provine din futurii din ultima generatie,adica cea de toamna care apar primavera dupa incalzirea temperaturilor in mai.
Au un zbor stangaci ,pe distante scurte in zig-zag si de regula zboara numai pe inserat . Peri¬oada de zbor este de 14-21 de zile si are loc in luna mai.
Dupa o perioada de 4-5 zile de la aparitia lor fluturii se imperecheaza si depun ouale. Ouale sunt depuse izolat sau in grupuri pe dosul frunzelor de plante din familia crucifere si anume pe varza, conopida sau gulie .O singura femela poate depune in perioada ovipozitara care tine 14-21 de zile intre 75-85 de oua . Ouale au perioada de incubatie de numai 5-6 zile si din ele apar niste larve foarte agile si vioaie ce se urca pe frunze si incep imediat sa se hraneasca . Larvele se hranesc continuu pana la completa dezvoltare si in acest timp au loc 3 naparliri. Dupa ultima naparlire larvele ajung la maturitate si se retrag in locuri ferite de obicei pe dosul frunzelor unde isi tes coconi de matase reticulate de culoare alb spre galben deschis usor transparent si in interior se transforma in crisalide. Din crisalida fluturii din prima generatie de primavera apar la sfarsitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie, adica dupa 5-7 zile de nimfoza ,deci un ciclu al generatiei de primavara dureaza intre 55-65 de zile.
Generatia de vara are exact aceleasi etape ca cea de primavera atat ca unele etape sunt mai scurte deoarece temperaturile sunt mai ridicate si hrana din abundenta ,astfel acesta se dezvolta mult mai repede pe durata lunilor iulie si august si dureaza numai 40-45 de zile , iar generatia de toamna se dezvolta pana in luan august cand odata ajunsa in stadiul de crisalida larva ierneaza invelita in peretii grosi ai coconului de masate care la aceasta generatie ete ceva mai gros tesut decat ca a celor de vara si primavara. Ciclul de dezvoltare a generatiei de toamna dureaza intre 65-75 de zile .
Molia verzei ataca plantele din familia crucifere adica cele varzoase,rapita, mustarul si alte crucifere. Dintre varzoase molia prefera cu predilectie varza si conopida atat pe cele de consum cat si pe cele din seminceriile unde se cultiva cu scop de obtinerea semintelor .
Omizile de molie ataca pe frunze unde se hranesc cu tesuturile verzi, formand mane sau galerii, apoi ies si se hranesc distrugand epiderma si parenchimul partii inferioare a frunzelor, sub forma unor ochiuri din care nu mai ramane decat epiderma supe¬rioara sub forma de ferestre.
GALERIE