CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Omida paroasa a dudului este prezenta in tara noastra din anii ’50 fiind raspandita in present in mai toate zonele tarii dar ceva mai des este intalnita in zona Banat, Crisana, Maramures, Cluj si Bucuresti.
Fluturii sunt de culoare alba iar cei de sex masculine au niste puncte negre pe aripi. Ca marime acesti masoara la deschiderea aripilor intre 34-36 milmetri si au cam 25-30 mm in lungime .
Femela depune oua de culoare verde deschis ou de rata si forma sferica din care ies omizi galbene cu nuante verzui avand pe corp niste dungi cafenii negricioase deasemenea corpul mai este presarat cu negi si smocuri de par de culoare galbuie pe laterale . Omida ajunge in lungime la aproximativ 25-30 de milimetri .
Omizile se transforma in crisalide de culoarecastanie care sunt protejate de coconi de matase de culoare alb fumurie si avand lungimi de 10-14 milimetri.
Se pot observa in natura cu usurinta pe pomii de dud , artar si altiarbori sau pomi fructiferi din iunie pana in septembrie o multime de cuiburi de omizi construite din fire de matase in care omizile distrug frunzele lasand doar nervura principala.
Cand sunt mici ele ataca numai epiderma si parenchimul limbului frunzelor dar pe masura ce se hranesc prind puteri si apoi se hranesc cu limbul frunzelor in intregime pana la petiol.
Omida paroasa a dudului in conditiile climatic din tara noastre are 2 generatii pe an o generatie de primavera din mai in iunie si una de toamna din iunie pana in mai a anului urmator .
La generatia de primavara fluturii din generatia de toamna ies primavara in luna mai treptat esalonat pana in luna iunie.
La aparitie fluturii sunt deja maturizati din punct de vedere sexual de aceea se imperecheaza imediat la doar cateva ore de la iesire fara sa mai aiba nevoie de o perioada de hranire suplimentara. Femela depune oua imediat dupa imperechere pe dosul frunzelor in gramezi neregulate. Perioada de depunere a oualor adica ovipozitara dureaza 14-21 de zile si are loc catre sfarsitul lunii mai. O singura femela de future alb pate depune intro perioada ovipozitara pana la 500 de oua in 1 – 4 gramezi dar sau observant ca pot depune chia si mai multe de atat. Ouale incubeaza in maxim 2 saptamani si ies omizile. Pana ajung la maturitate omizile naparlesc de 6 ori trecand astfel prin 7 varste. La varstele mici omizile distrug epiderma si parenchimul frunzelor apoi pe masura ce cresc sip rind putere nu mai ramane nimic din frunze in urma lor ci numai nervurile iar in ultimele varste distrug frunzele in intregime lasand numai petiolul. Omizile isi tes un cuib din fire de matase unde prind frunzele si le distrug apoi pe masura ce cresc avand nevoie mai mare de hrana acestea largesc cuibul si inglobeaza si alte frunze si ramuri in el. In ultimul stadiu omizile nu mai traiesc in cuiburi ci pleaca solitare pe coroana pomului .
Dupa aproximativ 1 luna de hranire omizile se retrag in locuri adapostite pe sol in gunoaie sau frunze cazute ori in scorburi si adancituri din scoarta pomilor infestati unde isi confectioneaza coconii de matase in care are loc transformarea in crisalide. In acest stadiu de crisalida omida sta cam 2 saptamani dupa care la mijlocul lunii iulie ies fluturii.
La generatia de toamna femelele de future dupa aparitie si imperechere incep si depun oua rezultand astfel generatia a doua care datorita venirii iernii are o dezvoltare esalonata pe o perioada de 4 - 5 luni.
Astfel toamna in octombrie omida ajunge la completa lor dezvol¬tare si se retrage in locuri adapostite unde se transforma in crisalida si in acest stadiu ierneaza. Primavara in luna mai cand temperaturlie aerului cresc ies din crisalide fluturii care se imperecheaza imediat dand nastere generatiei de primavara a carei dezvoltare am descries-o mai sus si ciclul se reia.
In anii cu toamne calde si lungi pot apare fluturi care se imperecheaza, depun oua din care apar omizi care totusi pier in lunile de iarna din lipsa de hrana deoarece frunzele sunt putine si tari.
Omida paroasa a dudului este cea mai daunatoare pentru dud si alte specii de arbori si arbusti chiar si pentru vita-de-vie. In anii cu infestari puternice omizile produc pagube mari prin defolieri complete ale arborilor care se usuca .
GALERIE