CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Viermele capsulelor de bumbac este polifag astfel ,el infesteaza o multitudine de plante legumicole si tehnice ba chiar si o serie de flori ca :bumbacul, sorgul, ricinul, nautul, tomatele, patlagelele vinete, ardeiul, porumbul si diferite specii de flori ca gura leului ori garoafele.Fluturii de viermele capsulelor de bumbac sunt de culoare galben spre verde uneori cu tenta fumurie avand cate 6- 7 puncte de culoare neagra pe aripile anterioare insirate liniar. Spre varful aripilor prezinta o dunga in zig-zag de culoare cafeniu roscat si o pata uniforma de culoare cenusie . Aripile posterioare prezinta o banda cafenie asezata marginal iar la baza aripilor este o macula cafenie in forma de virgula. Poate atinge in lungime cam 15-18 milimetri iar deschiderea maxima a aripilor este de 35- 40 de milimetri.
Femela depune oua de forma hemisferica si culoare galbena la inceput care mai tarziu devin de culoare verde deschis fiind foarte mici de numai 0,5 milimetri.
Omizile ce ies din oua sunt de culoare verde roscat sau cafeniu inchis cu cate 5 benzi asezate longitudinal pe spate si in lateral unde are si niste protuberante ,4 la numar pe fiecare segment al corpului care masoara intre 35- 45 de milimetri.
La plantele infestate omida perforeaza si intra in capsulele de bumbac si cele de tu¬tun, in fructele de tomate, ardei si patlagele vinete, in pastaile de mazare si de naut, unde se hranesc distrugand semintele si boabele acestora. La flori infestate omizile distrug pistilul, staminele si petalele pe care le per¬foreaza si le mananca .
Viermele capsulelor de bumbac are 3 generatii pe an si anume generatia de primavera a I a din mai in iunie ,generatia de vara a II a din iulie in august si generatia de toamna a III a din august in septembrie.
Generatia de primavara a I a ia nastere din crisalidele ce ierneaza in sol provebnite de la indivizii din toamna trecuta si care la venirea primaverii si incalzirea temperaturilor apar in luna mai fluturii din generatia de toamna care zboara numai noaptea hranindu-se cu sucurile dulci si cu nectarul din flori.
Dupa o perioada de numai 4-6 zile de la aparitie aceste female se imperecheaza si depun ouale . O singura femela poate depune intre 500-800 de oua pe care le fixeaza pe frunze , tulpini sau pe bobocii florali. Incubatia oualor dureaza 7-9 zile si apar omizile. In stadiul de omida ramane cam 20-25 de zile timp in care naparlesc de 5 ori. La maturitate omida coboara si intra in pamant unde isi tese coconi de matase in care se transforma in crisalide pentru timp de 14-15 zile si apoi apar fluturii din prima generatie cea de primavera . Perioada de dezvoltare a unei generatii ale viermelui capsulelor de bumbac dureaza deci 1 luna si jumatate.
Generatia de vara a II a se dezvolta in perioada iulie-august astfel: dupa aparitia fluturilor proveniti din crisalidele depuse de genaria de primavera acestia se hranesc cu nectarul florilor o perioada de 4-5 zile si apoi se imperecheaza si depun oua.
Femelele depun ouale la fel ,tot pe frunze si pe fructe sau pe ramificatiile tulpinilor plantelor infestate in numar foarte mare nu se stie exact dar se pare ca cifra se apropie de 1000 de bucati care dupa o perioada de incubatie de 4-6 zile eclozeaza si ias omizile ce patrund in fructe unde se hranesc cu miezul lor formand caverne si galerii neregulate.
In acest stadiu de omida sta cam 14-21 de zile perioada in care au loc cele 5 naparliri.
Ajunse in luna august omizile sunt deja mature si dezvolatate coboara in pamant la 12-20 de centimetri unde isi tes coconi de matase in care se transforma in crisalide.
In a doua jumatate a lunii august dupa o perioada de nimfoza de 12-14 zile ies din crisalida noii fluturi ,aceasta generatie avand un ciclu de viata mai scurt cu 10 zile decat cea de primavara .
Generatia de toamna a III a isi are originea in cea de vara si se dezvolta in lunile august-septembrie dupa aparitie din crisalida a fluturilor acestia se hranesc 5 – 6 zile cu nec¬tarul florilor iar apoi se imperecheaza si depun ouale tot pe fructe, pe frunze sau pe lastari tineri ai plantelor infestate . Numarul de oua depuse de o singura femela este deasemenea foarte mare cuprins intre 400-800 de bucati .
Incubatia oualor tine 7-9 zile dupa care apar omizile ce se hranesc cu pulpa fructelor sau cu semintele fructelor sapand galerii in interiorul acestora o perioada de 22-26 de zile si tot la fel ca celelalte surate na¬parlesc de 5 ori pentru ca apoi la maturitate deplina sa coboare in pamant la 12-20 de centimetri unde isi tes coconi de matase in care se transforma in crisalide si in acest stadiu de data asta raman pana primavera cand ciclul se reia aceste crisalide dand nastere generatiei de primavera si deci primavara in mai ies fluturii care vor da nastere primei generatii.
Generatia de toamna are un ciclu mai lung de dezvoltare de aproape 2 luni .
GALERIE