CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Coropisnita este prezenta in toata tara noastra si isi face simtita prezenta mai ales in rasadnite ,gradini de legume, in principalele bazine legumicole din tara si nu numai . Adultii au culoarea cafenie cu aspect catifelat avand cu antene filiforme compuse din peste 100 de articole. Tibiile si tarsele picioarelor anterioare sunt bine adaptate pentru scormonitul in pamant iar ultimul segment al pantecului este preva¬zut cu cerci lungi. Aripile anterioare sunt pergamentoase iar cele pos¬terioare mai tari si membranoase .Coropisnita atinge in lungime intre 60-75 de milimetri.
Femela depuen niste oua de forma elipsoidala si avand culoarea maslinie iar din acestea ies larvele de culoare alba la inceput pentru ca mai tarziu sa devina castaniu roscat spre negru fiind foarte asemanatori cu greerii. La iesirea din oua o larva nu masoara mai mult de 4-5 milimetri .
Este un distrugator de temut al gradinilor de zarzavat pe care le ataca si le distruge in zona coletului sau a radacinilor pe care le mananca partial iar plantele se vestejesc la inceput si apoi se usuca .
Se deplaseaza in gradinile de zarzavaturi acolo unde este pamantul afanat sapand niste galerii care se prezinta sub forma unor ridicaturi de numai 1 centimetru inaltime de la suprafata solului si groase cat degetul.
In conditiile din tara noastra ea are o generatie la fiecare 2 ani . Adultii ies de obicei primavara in luna mai si se hranesc pana in luna iunie cand dupa imperechere femela isi sapa galerii ver¬ticale in pamant la 12-15 centimetri adancime unde depune oua.
Ouale sunt depuse in cuiburi de pamant la numai 9-10 centimetri adancime si in locuri insorite.
O singura femela poate depune intr-o perioada ovipozitara intre 350-450 de oua ce incubeaza in 14-21 de zile si apar larvele . Acestea naparlesc pe tot cursul dezvoltarii lor nu mai putin de 5 ori.
Dupa naparlirea a II a ele se despart si devin singuratice sapandu-si galerii individuale iar toamna se afunda in pamant pana la 70-80de centimetri adancime unde ierneaza. Pentru iernare coropisnita prefera locurile ingra¬sate cu balegar sau chiar gramezile de balegar care produc caldura prin fermentare.
La venirea primaverii larvele ies la suprafata la nivelul radacinilor si se hranesc tot timpul verii naparlind de inca 3 ori apoi dupa a V a na¬parlire se transforma in adulti care la venirea toamnei intra in pamant la 70-80 centimetri adancime unde ierneaza.
Este unul dintre cei mai raspanditi si mari daunatori ai gradinilor de zarzavaturi .Plantele cele mai atacate sunt: varza, conopida, patlagelele rosii, patlagelele vinete, ardeii, bulbii, tuberculii de cartof .
Atacul de coropisnita se recunoaste prin urmele de grosimea unui deget, lasate la doar 2-3 centimetri adancime in pamant. Din cauza atacului, plantele se ofilesc si se usuca fara sa treaca prin faza de ingalbenire.
GALERIE