CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
I se mai spune si soarecele rosu si este raspandit in tara noastra cu precadere in partea de sud a Transilviniei ,in regiunile de dealuri si cele submontane din Oltenia si central tarii in zona Ploiestiului .
Blana soarecelui este in general de culoare cafenie -roscata spre caramiziu pe spate si de culoare alb galben deschis pe laterale si pe picioare Pantecele este de un cafeniu deschis .Are o coada paroasa cu capul si ochii mici iar ure¬chile sunt paroase, si scurte astfel incat abia se vad din blana . Soarecele masoara cam 10-12 centimetri in lungime iar coada are cam 4- 5 centimetri.
Este destul de usor de identificat prezenta lui deoarece lasa urme foarte vizibile pe puietii de arbori forestieri si pomi roditori ce au scoarta in intregime si regulat roasa fara sa atinga insa lemnul ,deasemenea se observa dupa cuiburile pe care le face in forma de ghem ascunse in desisuri .
In cursul unui an o singura femela de soarece scurmator naste de 4 ori si de fiecare data cate 6-7 pui . Acestia sunt foarte mici si orbi ,lipsiti total de blanita dar uimitor ,dupa numai 6 saptamani ajung aproape la marimea adultilor .
Soarecele isi duce viata in galerii sapate in pamant la circa 30-45 de centimetri adancime sau in scorburile copacilor ori pe pamant . Cuiburile au forma de ghem si sant captusite cu par si ierburi uscate moi ori frunze . Este foarte agil catarandu-se cu usurinta in pomi pe tulpini si ramuri.Soarecele migreaza vara din padure in campie unde ataca in special speciile forestiere si pe cele de pomi fructiferi in livezi sau pepiniere. Se hraneste cu alune nuci jir dar si cu boabele cerealelor. Acest soarece nu hiber¬neaza si iarna daca e ger puternic si nu gaseste hrana acesta roade scoarta ramurilor tinere a arbustilor si arborilor forestieri.
Totusi indivizii prevazatori isi fac rezerve de hrana in cuiburi sapate in pamant la 30-45 centimetri adancime, sau in scorburile copacilor .
Ca si daunator soarecele rosu ,scurmator face pagube in pepinierele silvice si in livezile de pomi fructiferi unde ataca fructele uscate nucifere ca: nuci, alune, castine .
In pepiniere de pomi ataca puietii rozand scoarta tulpinilor si ramurilor si in livezi scoarta ramurilor subtiri.
Din cauza atacului puietii din pepiniere si ramurile arborilor si arbustilor atacati se usuca.
GALERIE