CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Sobolanul de apa este present in toata tara noastra si in special in zonele mai umede unde cresc specii de plante de apa. Sobolanul de apa este de culoare roscata sip e pantece este de culoare castanie ,spatele are niste pete mai inchise de culoare . Botul este scurt cu urechi mici ascunse in blana iar coada paroasa este lunga si depaseste jumatate din lungimea corpului .
La noi in tara sunt cunoscute doua rase distincte ale acestei specii: una de campie-A. terrestris terrestris ,ceva mai inchisa la culoare si vand 20-24 de centimetri lungime si care traieste la campie si a doua de podis - A. terrestris Schermin ceva mai mic si de culoare fumurie pana la cafeniu roscat ce masoara cam 14- 18 centimetri lungime.
Prezenta sobolanului de apa se recunoaste dupa galeriile sale ramificate sapate pe marginea raurilor, baltilor, iazurilor si helesteelor . Vara si toamna galeriile sunt inaltate cu 6-7 centimetri fata de nivelul solului iar din loc in loc face musuroaie neregulate mai mici ca cele ele cartita si de obicei acoperite cu vegetatie.
Deasemenea pe locurile infestate cu sobolani de apa se pot observa gaurile si galeri¬ile in care se vad unele resturi de plante verzi si chiar plante intregi ofilite.
Sobolanul de apa desi are numele legat de apa si traieste in preajma apei el nu sufera terenurile mlastinoase si cele nisipoase. Vara traieste pe malurile apelor curgatoare si statatoare in vaile apelor cu maluri aco¬perite de vegetatie, poienile padurilor, gradinile de legume si campurile cultivate iar la avenirea toamnei si primavara se muta la campie in vecinatatea satelor unde se hraneste cu tuberculifere, radacinoase, gramanee verzi si de unde la venirea iernii trece usor catre radacinile arborilor fructiferi din livezi arbustilor si puietilor in pepiniere si scolile de samanta.
Sobolanul de apa duce o viata mai mult solitara si traieste si se inmulteste in galerii avand cam 1 metru adancime si 7-8 centimetri in diametru, fiind sapate in malurile apelor la o adancime de 15 centimetri sub nivelul apei . Galeriile au mai multe deschideri dintre care una in apa si 2-3 pe uscat si mai multe camere dintre care unele sunt camera de cuib iar altele camera de provizii pentru iarna in care aduna plante radacinoase, tuberculifere, radacini de diferite plante spontane . La venirea iernii sobolanul isi sapa galerii adanci de peste 1 m de obicei pe sub sirele de paie si stogurile de fan .
In decursul unui an femela naste de 3 – 4 ori cate 5 – 6 pui la fatare. Anii cu ierni blande si primaveri si veri calduroase ofera conditii optime de inmultire astfel incat sa observant ca pot avea si 6 randuri de pui fata de anii cu ierni grele si primaveri si veri reci care le incetinesc inmultirea. Astfel puii de sobolan de apa din prima nastere a anului pana la venirea toamnei se pot inmulti la randul lor facand o serie de pui in acelasi an.
Sobolanul de apa produce pagube mari mai ales in gradinile de legume si in pepinierele de pomi sau plantatiile tinere de mar, prun, cais din apropierea apelor, unde isi sapa galeriile. El depoziteaza in galeriile sale pentru hrana,tot felul de radacini de plante spontane, radacinoase , tuberculi si chiar plante verzi si in special gramanee.
GALERIE