CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Tripsul plantelor de sera este foarte raspandit in tara noastra dar numai in sere si medii protejate unde produce pagube la culturile de plante ornamentale ca: azalee, ferigi, palmieri, lamai, portocali si ficusi. Adultii de trips sunt de culoare cafeniu inchis usor reticulati pe pantece si cu picioarele si antenele de culoare galben deschis . Antenele tripsului au 8 articole dintre care articolul 2 are forma unei cupe iar articolele 4-6 sunt prevazute cu cate un spin.
Tripsul are aripile de culoare galben-fumurie cu o singura nervure bi¬furcata si cu franjuri lungi pe margini avand lungime corpului de numai 1-1,4 milimetri.
Larvele tripsului sunt de culoare galben deschis cu antene si ultimele segmente ale pantecelui fumurii .
Se observa destul de greu de catre neavizati deoarece este foarte mic ,de regula plantele infestate capata o culoare a frunzelor alburie sau un aspect mozaicat iar la azalea devin usor roscate si tesuturile plantelor infestate capata un fel de pete albe sau roscate care se necrozeaza si in cele din urma se usuca.
Tripsul plantelor de sera se inmulteste prin partenogeneza iar femela depune ouale cu ovipozitorul in tesuturile frunzelor plantelor de sera. Dupa o perioada de incubatie de 7 – 8 zile din oua ies larvele care incep sa se hraneasca ca si adultii intepand cu ros¬trul cuticula frunzelor si sugand seva plantelor. In stadiul de larva ramane 14-15 zile sic and ajung la maturitate se coboara si intra in sol sub pamant sau sub frunzele de pe jos unde se transforma in nimfe. Stadiul de nimfa este scurt de numai 7 – 8 zile si apoi apar adultii.
In conditii de sera tripsul plantelor de sera are mai multe generatii pe an practice inmultinude-se in mod constant si continuu tot timpul anului.
Tripsul plantelor de sera este foarte raspandit in serele din tara noastra unde produce pagube mai ales cul¬turilor de azalee, ferigi, palmieri, lamai, portocali, ficus etc. Prin hranire, datorita sugerii sucului celular.
GALERIE