CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Dolomedes vineaza in si pe apa. E un paianjen dragut, masliniu la culoare, cu tivituri albe si galbene pe laturile trupului.
Nu e un paianjen de balta. Casa lui e pe uscat. Pe apa se avintura numai la vinat. Pentru aceasta isi fabrica o pluta, intocmai ca si oamenii. Cu fire de matasa drept curmeie, leaga bucatele de frunze, pe care se asaza, lasindu-se in voia vintului, sa fie purtat pe luciul apei. Alteori se sprijina cu picioarele de dinainte pe o crenguta uscata, impingind-o cu picioarele de dinapoi, cu care atinge apa. Nu e o minunata intelegere a imprejurarilor? Omul primitiv facea altfel? indata ce zareste o musca, se repede ca sageata, o apuca in cangi si se retrage pe tarm sau pe luntrea lui, ca s-o manince in tihna.
Pe linga paianjenii din neamul Lycosa, fabrica funigei si paianjenii cei mai draguti de la noi, caci au coloratii si forme variate. Fac parte din grupa Thomisida. Cei mai multi au obiceiul crabilor. Pot merge inainte, dar tot atit de usor merg inapoi sau mai ales costis, intr-o parte.
Asemenea paianjeni mai au o particularitate. La ei mimetismul e foarte dezvoltat. Unde stau, abia daca cu atentie ii poti recunoaste, fie pentru ca au coloratia focului pe care s-au asezat, fie ca au chiar forme colturoase, variate.
Multe specii se tin de flori. Stau pitite sub petale. Cind vine chiar o albina, grabita sa suga nectarul, deodata se simte prinsa de doua brate, cu carlige la virf. Se zbate, scoate acul sa se apere, dar impunge-n vint, caci picioarele de dinainte ale paianjenului sint lungi, asa incit acul albinei nu poate ajunge in trupul dusmanului ascuns. Se zbate cit se zbate, pina ce veninul paianjenului o linisteste.
GALERIE