CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Mai rau, mai periculos, mai tilhar prin felul cum stie sa se ascunda este Paduchele-de-Haine (Pediculus vestimenti), singurul purtator al microbilor ce dau tifosul exantematic.
Paduchele-de-haine e cel mai mare dintre paduchii obisnuiti la om caci femeia poate sa fie si de 4 mm de lunIungime Are la picioare puternice cangi cu care se prinde lesne pina si de camasa de matasa, pe pielea chimirului si chiar pe banii de hirtie. De obicei se gasesc multi in creturile camasii, la git, la mineci, la incingatoarea pantalonilor. Tot acolo se gasesc si lindinele, din care ies paduchii mici, la trup asemenea celor mari. O singura femeie poate da in rastimp de 8 saptamini si 5 000 de pui. Se poate socoti cit de lesne se inmultesc.
Sint si rezistenti din cale afara. Nu pleznesc chiar daca se pune deasupra lor o greutate de 1 kg. Nu mor nici la 12 grade de frig, iar formolul nu-i omoara decit abia dupa 24 de ceasuri. Numai caldura le vine de hac. O temperatura uscata de 50 × 60у ii da gata. La 100 grade Celsius mor si lindinele, mai rezistente. Acesta e mijlocul cel mai sigur intrebuintat la localurile de deparazitare, impotriva lor, insa, obisnuit, ca si impotriva tuturor parazitilor de altfel, leacul cel mai sigur este curatenia trupului, a hainelor, dar, mai ales, a rufelor spalate si fierte in lesie.
Ca dovada ca acest leac e singurul mai bun, e ca paduchii nu lipseau nici de la curtea lui Ludovic al XIV-lea. Pe acea vreme baia nu intrase in obisnuinta nici a celor bogati, iar parfumuriie nu indeparteaza paduchii care au un miros foarte slab. Au murit de pe urma paduchilor chiar si domnitori, cum a fost regele Filip al II-lea, iar pacostea paduchilor fac parte din cele 9 flagele lasate asupra Egiptului. Cu cit regulile igienice au patruns mai adinc, cu atit si paduchii au facut mai putine rele. Cind insa din nestiinta ori din imprejurari deosebite, ca pe vremea razboiului, curatenia trupului nu intra in obisnuinta omului, imediat si paduchii se fiinteaza. De pe urma lor se trage si moartea.
Un alt grup de insecte, asemanatoare cu paduchii sint incadrate in ordinul MALLOPHAGA. Traiesc pe corpul pasarilor si mamiferelor, prezenta lor provocind iritatii si mincarimi ale pielii. Spre deosebire de paduchi, malofagele nu sug singe, se hranesc cu resturi de pe pielea gazdei (epiderma descuamala, par, pene, puf, singe uscat) .
GALERIE