Tintarul Anonfel ( Anopheles maculipennis )

Scris de: Seceleanu Cristian

Prin tintari se raspindesc frigurile de balta. Nu insa prin oricare tintar, ci prin Anopheles maculipennis. Il recunosti lesne, cind sta ziua linistit pe perete. Pe cind tintarul obisnuit  se tine cu trupul paralel cu paretele, la Anopheles trupul e oblic.
Pe tintarul frigurilor il mai cunosti si dupa antenele lungi si subtiri.
Tintarul nu aduce boala prin sine. Cind inteapa, face sa ajunga in rana, odata cu stupitul lui usturator, un parazit marunt, ce face parte dintre protozoare. Cum se vira in singele omului, acest parazit se prinde de globulele rosii, in ele se inmulteste, distrugindu-le si facind ca omul sa se anemieze, sa devie galbicios.
De aceea pretutindeni se duce o lupta costisitoare pentru a distruge tintarii prin orice mijloace. Si la noi se cheltuiesc multi bani, pentru a stirpi paludismul adica malaria. Goana se da dupa femeile purtatoare de oua, in vreme cit ierneaza prin pivnitele calde, prin ascunzisurile din casa, prin grajduri.
In al doilea rind se duce lupta pentru distrugerea larvelor. Se inabusa, turnindu-se petrol pe ochiurile mici de apa, se formeaza o patura la fata apei de nu mai poate ajunge aer in tevile larvelor si ale nimfelor. Mai sigur insa e secarea si insanatosirea mlastinilor, unde se adapostesc larvele de tintari. Bun efect are prin unele parti si politia naturala, un pestisor care maninca toate larvele, aflate la un loc cu el. S-a prins de veste ca si unele plante pot sa departeze tintarii de casa. Asa sint plantele ce au in ele un suc mirositor, cum e usturoiul. Chiar floarea-soarelui este mincatoare de tintari fara voia ei. Pe fata de jos a frunzelor are un suc cleios. Tintarii vin sa se adaposteasca ziua la umbra frunzelor late si acolo ramin, incleiati.
Fata de tintarii producatori de boli rele, ceilalti par nevinovati.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU