Cosasul Verde

Scris de: Seceleanu Cristian

Sint insecte usor de recunoscut, dar cam greu de vazut fara bagare de seama. Sint usor de recunoscut dupa a treia pereche de picioare lungi; cand animalul sta linistit, stau ca bratele unui compas deschis, de o parte si alta a corpului, Sint greu de vazut prin iarba, pe unde traiesc caci au culoarea ei. Prin miristi foiesc indeosebi, ca tintarii. Daca dai sa urmaresti vreunul, abia poti sa-l zaresti; ca si iepurele, care sta ghemuit dupa bulgarii din brazda. De l-ai zarit, te lasa sa te apropii si cind socoti ca a-i pus mina pe el, tup! sare cine stie unde.

Cosasii mai au o particularitate: tiriiesc. Fac un zgomot ca de coasa batuta dar cu sunet mai ascutit. De aceea Romanul le-a dat numele de cosasi. El le mai zice: caluti. ̐entru, ca au ochii mari, bolditi si cap ca la cai si pentru ca sar prin iarba ca si caii impiedicati de picioarele de dinainte۠.

Intre ei cel mar mare este cosasul-verde (Tettigonia "viridisima), luat de multi  drept,lacusta, dar care insa se deosebeste, intre altele, prin antenele lungi si prin pintecele mult mai scurt decit aripele, terminat cu un fel de jgheab lung, prin ajutorul caruia femeia pune ouale in pamint. E mare la trup  si de trei degete, iar coloarea lui e ca a buratecului; nu se poate lesne deosebi prin iarba. E un vinator temut in lumea insectelor marunte, iar daca nu gaseste de mincare in iarba se urca pe copaci. Aripele, mari, lungi, ii servesc drept minunate parasute in sariturile lui indraznete. Adeseori gasesti cosasi cu cite un picior mai, scurt. E piciorul crescut in locul celui mare, lasat in gura unui dusman. E un mijloc de aparare si acesta, caci oricum, maibine e sa ramii schiop, decit    sa ti se sfirseasca zilele.

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU