Porcusorul (Gobio)

Scris de: Seceleanu Cristian

Asa sint mai ales porcusorii. (Gobio) marunti ca sardelele, traind puzderie si in orice piriias ori balta, pina si in lacuri profunde. Speciile de Gobio fac parte din famila Cyprinidae, ordinul CYPRINIFORMES.

Il recunosti lesne dupa argintul solzilor sai mascati de pe laturi si dupa doua fire de musteti in coltul gurii. Niste pete neregulate, negrii, stau insirate de-a curmezisul spatelui. E sociabil; nu-i place singuratatea. Mai ales cind ii  vine vremea sa-si lepede icrele,   se urca mai sus,in piraiele cu prundis, de care-si freaca

burta; ouale se lipesc de pietrisuri. Dupa 2 × 3 zile au si iesit pestisorii ca niste mici mormoloci, lipiti de pietre citava vreme, pina ce se incumeta sa inoate.

Pe cit e de mic, pe atita e de gustos; prajit in untdelemn, da o mincare aleasa. De aceea se pescuieste prin toate chipurile. Nu e piriu cit de mic, unde sa nu vezi spre seara femeile cu crisnicul in spate. Crisnicul este o unealta de pescuit rudimentara si folosita de sute de ani formata dintr-o plasa patrata, prinsa la colturi de capetele a doua nuiele asezate in forma de cruce. La locul de imbinare al celor doua nuiele se leaga o prajina lunga de, 3×´ m este un fel de minciog improvizat . Mai intotdeauna porcusorii umplu oala; mai rar cite un carasel. Un bors cu porcusori, ori de obleti, e totdeauna binevenit la prinzul de duminica. 

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU