Abies alba (bradul argintiu)

Scris de: Seceleanu Cristian

Abies alba (bradul argintiu) este un brad originar din Europa, al cărui areal este limitat de MunÈ›ii Pirinei, la nord de Normandia, la est de MunÈ›ii Alpi È™i MunÈ›ii CarpaÈ›i, până în sudul Italiei È™i nordul Serbiei, unde s-a integrat alături de bradul bulgar. Este un conifer masiv, verde tot timpul, crescând până la 40–50 m (rar 60 m) înălÈ›ime, cu diametrul trunchiului de până la 1,5 m. Cel mai mare copac măsurat a fost de 68 m înălÈ›ime È™i avea o grosime a trunchiului de 3,8 m. Se întâlneÈ™te la altitudini între 300–1700 m (în general peste 500 m), pe munÈ›i unde precipitaÈ›iile depășesc 1000 mm. Ramura bradului argintiu Frunzele sale sunt de formă aciculară aplatizată, având 1,8–3 cm lungime È™i 2 mm lățime cu 0,5 mm grosime, de un verde închis deasupra È™i cu două benzi lungi albe de stomate dedesubt. Vârful frunzei este de obicei puÈ›in crenelat. Conurile au o lungime între 9–17 cm È™i 3-4 lățime, cu aproximativ 150-200 de solzi, fiecare solz având bractee[1] È™i 2 seminÈ›e înaripate, se dezintegrează când se maturizează spre a elibera seminÈ›ele. Bradul argintiu este o componentă importantă a pădurii de brazi argintii din zona calcaroasă a Alpilor Dinarici în vestul Peninsulei Balcanice. Este înrudit de aproape cu bradul bulgar (Abies borisiiregis) care creÈ™te în sudul Peninsulei Balcanice È™i cu bradul sicilian (Abies nebrodensis), fiind diferit de aceÈ™tia È™i de alÈ›i brazi euro-mediteraneeni prin frunziÈ™ul răsfirat, cu frunzele împrăștiate în toate direcÈ›iile. Unii botaniÈ™ti tratează bradul bulgăresc È™i bradul sicilian ca varietăți ale bradului argintiu (A. alba var. acutifolia È™i respectiv A. alba var. nebrodensis). Bradul argintiu este prima specie folosită ca Pom de Crăciun, dar a fost în mare parte înlocuit cu Bradul Nordmann (care are un frunziÈ™ mai dens, mai atractiv), molidul norvegian (mult mai ieftin de crescut) È™i alte specii. Lemnul este moale È™i alb, folosit pentru construcÈ›ii È™i producerea/manufacturarea hârtiei.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU