Ienupărul (Juniperus communis)

Scris de: Seceleanu Cristian

Ienupărul (Juniperus communis - L.) este un conifer care aparÈ›ine genului Juniperus din familia Cupressaceae. Fructele uscate de ienupăr (boabe mari, negre, zbârcite) se utilizează în bucătărie drept condiment, în special în marinade, pentru vânat sau varză, È™i ca ingredient la fabricarea ginului.

Specia creÈ™te în întreg lanÈ›ul carpatic la 700–1400 m, adesea în tufăriÈ™uri È™i pâlcuri, în poieni, pășuni, rariÈ™ti, putând creÈ™te pe solurile cele mai sărace. Este recoltabil în mari cantități în Transilvania (mai puÈ›in Sălaj È™i Satu-Mare), Muntenia (ArgeÈ™, Buzău, Prahova), Moldova (jud. Bacău, NeamÈ›, Vrancea, Suceava), Oltenia (jud. Gorj, Vâlcea).

Ienupărul (Juniperus communis - L.) reprezinta o plantă medicinală ale cărei proprietăți terapeutice sunt utilizate în tratarea multor afecÈ›iuni È™i boli: tratează È™i vindecă reumatismul, răceala, bronÈ™ita, bolile de piele, elimină piatra existentă la nivelul vezicii urinare. Fructele de ienupăr constituie È™i ele un remediu natural pentru anemie, lipsa poftei de mâncare, artrită, asigurând o funcÈ›ionare optimă a organismului. Pulberea rezultată din mărunÈ›irea fructelor de ienupăr este foarte eficientă în tratarea obezității, viermilor intestinali, oboselii, arteriosclerozei. Ceaiul preparat din fructe de ienupăr calmează tulburările digestive È™i balonările. Important de menÈ›ionat este că fructele de ienupăr nu trebuie consumate de femeile însărcinate È™i de persoanele cu leziuni ale căilor urinare. Un alt remediu natural oferit de ienupăr îl reprezintă tinctura de ienupăr eficientă în vindecarea afecÈ›iunilor urinale, gripei, bronÈ™itei, colitei de fermentaÈ›ie.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU