CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Arnica (Arnica montana L.) este o specie de plante din genul Arnica, familia Asteraceae (Compositae), ce creÈ™te în regiunile de munte, împodobind pășunile cu florile ei galbene-aurii. Poporul o mai numeÈ™te podbal de munte, carul-pădurilor, cujdă sau carul-zânelor. De la această plantă se folosesc florile - flores arnicae - mai rar planta întreagă È™i chiar rădăcina. Începând cu secolul al VI-lea, a fost utilizată pentru proprietățile sale calmante în America de Nord, Germania È™i Rusia. Ele conÈ›in ulei volatil, colina, alcooli triterpenici, substanÈ›e colorante de natură carotinoidică. Din florile acestei plante se prepară un ceai care se foloseÈ™te sub formă de gargară în laringită. Mai ales din florile de arnică se prepară o tinctură care, diluată cu apă, în proporÈ›ie de 10-20 g la 100 g apă, se utilizează ca pansament, antiseptic È™i cicatrizant al rănilor. În amestec cu apă de plumb această tinctură are proprietatea de a decongestiona umflăturile È™i loviturile. La un litru de apă de plumb se pun 100 g tinctură, cu care se fac comprese ce se aplică pe locurile umflate sau lovite. Infuzia 4%, sub formă de comprese, înviorează tenurile palide. Cu avizul medicului se pot folosi intern, ca stimulent nervin, 25-50 picături de tinctură (care se procură de la farmacie), dimineaÈ›a È™i seara, în amestec cu apă îndulcită, cu zahăr sau ceai. În general, nu se recomandă a se lua intern, deoarece provoacă gastro-enterite, ridică tensiunea arterială, iar în cantități prea mari, paralizează centrii nervoÈ™i.
Arnica este răspândită în Europa, Asia È™i în zonele temperate ale Americii de Nord. Există circa opt varietăți ale plantei. Cresc de regulă în sol nisipos È™i pietros în zone deluroase, dar È™i pe pajiÈ™tile muntoase cu mult soare, dar până la o altitudine maximă de 2500 de metri.
Arnica montana este denumirea È™tiinÈ›ifică a plantei, dar planta are È™i o multitudine de denumiri populare ca: podbal de munte, carul pădurilor, cujda, ciuda, iarba soarelui, carul zânelor È™i roit.
Planta este formata dintr-o tulpină aeriană simplă de 10–40 cm pe care sunt dispuse opus frunzele È™i ramurile. Tulpina se termină cu o inflorescență de culoare galben-portocalie de 4–6 cm, mijlocul având o tentă cenuÈ™ie. Florile sunt înconjurate pe margini de peri aspri È™i lucioÈ™i. De la plantă se recoltează florile care se folosesc la prepararea uleiurilor, tincturilor È™i unguentelor. Fructele sunt achene păroase cu papus.
GALERIE