CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Păpădia (Taraxacum officinale) este o plantă erbacee din familia compozitelor, cu frunze lungi, crestate È™i cu flori galbene grupate în capitule. Mai este numită È™i buhă, cicoare, crestățea, lăptucă, lilicea, mâță, papalungă, pilug, turci, curu-găinii, floarea-broaÈ™tei, floarea-găinii, floarea-mălaiului, floarea-sorului, floarea-turcului, flori-galbene, gălbinele-grase, guÈ™a-găinii, ouăle-găinilor, papa-găinii, părăsita-găinilor sau pui-de-gâscă.
Păpădia este găsită pretutindeni, unde se află vegetaÈ›ie, de la câmpie până în zona subalpină, prin locuri necultivate È™i pe marginile drumurilor. Ea are anumite locuri in care creste ca de exemplu: nu creste în loc umbros ci în loc cu soare, ea creÈ™te în calea unui izvor subteran, etc.
Rădăcina de păpădie se poate folosi sub formă de decoct în afecÈ›iuni hepato-biliare, iar părÈ›ile aeriene intră în compoziÈ›ia ceaiurilor depurative, dietetice È™i gastrice.
Păpădia reprezintă o plantă medicinală apreciată pentru proprietățile ei terapeutice: curață organismul, stimulează activitatea ficatului, vindecă diabetul. Rădăcinile de păpădie sunt considerate un remediu natural în tratamentul unor variate afecÈ›iuni datorită acÈ›iunii acestora asupra organismului: depurativă, sudorifică, diuretică, stimulatorie, fiind utilizate È™i ca tratament cosmetic pentru un ten mai luminos. Păpădia ajută È™i la vindecarea: anemiei, acneei, celulitei, varicei, reumatismului, hemoroizilor, fermentaÈ›iilor intestinale, tulburărilor de metabolism, eczemelor, inflamaÈ›iei ganglionilor, gutei, litiazei biliare, litiazei renale. Salata de frunze proaspete de păpădie curăță organimul de toxine. Decoctul de păpădie se recomandă în afecÈ›iunile circulatorii, hepatice, renale, gută, obezitate, diabet. Din acest decoct se beau zilnic, două trei căni pentru rezultate eficiente.
GALERIE