CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Secara (Secale cereale) aparține grupei cerealelor, existând două varietăți de secară, - de vară și - iarnă. Secara se dezvoltă mai bine în zonele cu climă răcoroasă și uscată, adaptându-se mai bine ca grâul la acest climat.
Secara nefiind cultivată în antichitate, s-a răspândit ca buruiană în lanurile de grâu din Asia Mică de unde s-a răspândit în Europa.
Secara este folosită ca cereală pentru pâine, în special în Europa de est și centrală unde este mai răspândită pâinea de secară. În Germania secara are ambele utilizări ca pâine de secară și ca furaj în hrana animalelor.Aici de exemplu în anul 2004 s-a recoltat de pe o suprafață de 635.000 ha 3,9 milioane tone de secară, din care s-au folosit 706.000 tone în industria de panificație. Din anul 2004/05 secara este folosită ca materie primă pentru producerea de bio-etanol, de asemenea este utilizată pentru producerea alcoolului, de exemplu vodca de calitate se obține din secară. Secara de iarnă poate să fie și folosită la îngrășarea terenului agricol. Din "cornul secarei" produs de o ciupercă parazită (Claviceps purpurea), a sintetizat Albert Hofmann substanța halucinogenă LSD.
Conținutul ridicat în lizină și pentozane determină ca secara să fie indispensabilă unei alimentații echilibrate, prin pentozane se prelungește fenomenul de digestie, ce se presupune că ar avea un efect anticarcinogen.
GALERIE